Ajută masajul în cazul căderii părului?

16.7.2024Fit și confortabilCitire până la 10 minut

Se spune că părul este coroana frumuseții. Deci cine nu ar fi îngrijorat, dacă această coroană s-ar împuțina. În articol, veți afla cât de mult păr are o persoană obișnuită pe cap, care este ciclul de viață al părului și cum să masați scalpul pentru a opri căderea părului, sau pentru a îmbunătăți densitatea și calitatea acestuia.

Masajul poate fi benefic pentru sănătatea și densitatea părului

Cât păr avem pe cap?

Asta depinde de genetică, îngrijirea părului, nutriție și stilul de viață în general, de gen, de vârstă și de textura părului. Puțini oameni ar dori probabil să-și numere firele de păr de pe cap, avem tendința de a ne orienta prin simțire și vedere, valorile medii în funcție de parametrii selectați, sunt date după cum urmează:

Gen
Bărbați 100 000 - 150 000
Femei 80 000 - 120 000

Culoarea părului
Blond 140 000 - 160 000 Șaten 100 000 - 120 000
Negru 90 000 - 110 000
Roșcat 80 000 - 100 000

Textura părului
Fin, subțire 90 000 - 120 000
Densitate medie 100 000 - 150 000
Foarte dens 120 000 - 180 000

Acestea sunt cifre orientative, deoarece în practică vom întâlni diferențe individuale mai mari. Ceea ce avem în comun cu toții, este că numărul firelor de păr scade treptat cu înaintarea în vârstă, iar structura și culoarea acestora, se pot schimba în funcție de mai mulți factori (stres, modificări hormonale – sarcină, traumatisme, tratament invaziv). De exemplu, după chimioterapie și căderea completă a părului, părul care crește ulterior își poate schimba total culoarea și textura.

Ciclul de viață al firelor de păr

Părul trece prin patru faze de creștere, de la începutul creșterii până în momentul în care cade. Prima dintre acestea se numește faza anagenă și este faza de creștere.

Cât de mult poate crește părul depinde și de lungimea fazei anagene. Cu cât este aceasta mai lungă, cu atât este mai mare speranța de a avea un păr până la talie. Părul crește timp de 2-6 ani, iar în acest timp se formează în mod constant celule noi, care împing părul din foliculul de păr.

Faza catagenă este relativ scurtă, tranzitorie, durează doar 2-3 săptămâni. Părul încetează să crească, foliculul de păr moare și rădăcina părului se separă de vasele de sânge care i-au furnizat hrană pentru creștere.

Ultima fază a creșterii părului se numește telogen. Părul nu mai crește, este separat de folicul și așteaptă 2-4 luni să cadă.

Faza exogenă este însăși căderea părului. Foliculul de păr începe să se pregătească pentru producerea unui nou fir de păr.

Cu cât prima fază de creștere intensivă a părului este mai lungă, cu atât este mai lung întregul ciclu, iar părul este mai puternic, mai sănătos și mai strălucitor. Pe un cap normal sănătos, 85-90% din păr este în stadiul de creștere, 1-2% în stadiul de tranziție și 10-15% din păr este în stadiul de repaus înainte de a cădea.

Căderea normală a părului

Considerăm căderea fiziologică normală a părului, ca fiind de 50-100 de fire de păr, pe zi. Primăvara, sau toamna, căderea părului se poate intensifica pentru o perioadă temporară. Căderea mai mare a părului, poate fi experimentată și în perioadele de stres, de exemplu în timpul pierderii semnificative în greutate, sau al exercițiilor fizice intense, sau atunci când dieta este restricționată, când organismul scapă de ceea ce consideră că nu este obligatoriu de hrănit.

Căderea semnificativă a părului trebuie consultată cu un medic dacă persistă mai mult de 2-3 luni sau este asociată cu alte simptome (mâncărimi ale pielii de pe cap, chelie, deteriorarea calității sau structurii părului, alte simptome fizice, indicând o boală).

Masajul cu ulei, îmbunătățește calitatea și creșterea părului

Cum ne poate ajuta masajaul?

Potrivit studiilor, masajul regulat al scalpului, prelungește faza anagenă și crește numărul firelor de păr, care se află în această fază de creștere. De asemenea, poate crește ușor diametrul fibrei capilare, părul are mai mult volum și astfel, întreaga podoabă capilară va câștiga mai mult volum.

Regularitatea este, de asemenea importantă, în procesul de masare a capului. Dacă doriți să susțineți creșterea părului cu uleiuri și uleiuri esențiale, în cazul părului mai lung va fi imposibil să le aplicați zilnic, dar răsfățați-vă cu un masaj de 2-3 ori pe săptămână, înainte de a vă spăla părul și de cel puțin 3 ori pe lună o împachetare, cu siguranță va aduce multe beneficii părului dvs.

Cu ce ar trebui efectuat masajul pentru creșterea părului?

Alegeți uleiuri de înaltă calitate, de preferință presate la rece, de la mărci dovedite și uleiuri esențiale 100% naturale la fel de calitative.

O cantitate foarte mică de amestec de masaj este suficientă pentru scalp, amestecați 1-2 picături de ulei esențial în 2-3 linguri de ulei purtător, omogenizați amestecul, iar înainte de utilizare îl puteți încălzi ușor.

Uleiuri purtătoare potrivite pentru masajul scalpului:
Uleiul de migdale este un ulei universal, care hrănește scalpul, este potrivit chiar și pentru masajul și tratarea tenului, în măști de față, sau pentru masajul bebelușilor.
Uleiul de cocos hidratează și hrănește bulbii de păr, este, de asemenea, aplicabil universal nu numai pentru tratamentul corporal, ci și pentru consum.
Uleiul de măsline oferă strălucire părului și îl înmoaie, poate fi și consumat (este presat la rece), sau folosit pentru baia bebelușului.
Uleiul de argan este un ulei exclusiv pentru creșterea părului și tratamentul pielii, bogat în antioxidanți și vitamine.

Pentru a susține creșterea părului și sănătatea bulbului de păr, se recomandă combinarea uleiului purtător cu câteva picături dintr-un ulei esențial potrivit. Prin adăugarea unui ulei esențial, calitatea unui extract de plantă concentrat, se adaugă efectelor hrănitoare ale uleiului purtător.

Uleiuri esențiale recomandate pentru masajul scalpului:
Uleiul esențial de mentă îmbunătățește circulația sângelui la nivelul bulbilor de păr și la nivelul întregului scalp.
Uleiul esențial de lavandă calmează scalpul iritat în cazul problemelor cu mâncărimea, nervozitate generală și stres.
Uleiul esnțial de rozmarin promovează o bună circulație a sângelui la nivelul scalpului. Rozmarinul este recomandat și sub forma unui decoct din planta însăși, pentru masarea scalpului.
Uleiul esențial din lemn de cedru are efecte antiinflamatoare și hidratante, calmează foliculii de păr și previne uscarea și ungerea excesivă a părului.

Masajul regulat al scalpului se poate face doar cu degetele, sau folosind un instrument adecvat, cum ar fi un pieptene, sau o perie cu vârfuri rotunjite și dinți largi. Masajul zilnic trebuie să dureze cel puțin 4-5 minute și să fie efectuat cu o presiune adecvată, pentru a nu elibera prematur părul a cărui fază de creștere s-a încheiat deja, dar în același timp masajul trebuie să fie suficient de puternic pentru a pune în mișcare circulația sângelui la nivelul scalpului.

De asemenea, putem păstra uleiul, sau amestecul de ulei și esență, pe cap sub formă de împachetare pentru cel puțin o oră, sau chiar peste noapte. Este indicat să înfășurați capul în folie și apoi în prosop, căldura crește efectele uleiului.

Tuturor ne-ar plăcea să avem un păr frumos, sănătos, strălucitor și des, poate că este timpul să facem ceva în privința lui, într-un mod plăcut și care să economisească timp. Dacă începeți să vă masați scalpul conform instrucțiunilor noastre, veți fi mândri de rezultate.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.