Beneficiile masajului în timpul sarcinii

13.2.2023AvansareCitire până la 10 minut

Se spune că sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. Cu toate acestea, este și o perioadă foarte solicitantă din punct de vedere psihic și fizic. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care viitoarele mămici necesită un nivel sporit de îngrijire și considerație în timpul masajului. Dacă urmați principiile masajului în sarcină, puteți contribui la bunăstarea clientei și la un parcurs mai plăcut al sarcinii acesteia.

Masaj în timpul sarcinii

Când puteți masa o femeie însărcinată

Masajul în timpul sarcinii este recomandat pentru sarcina fiziologica, necomplicată și ideal cu acordul medicului. Pentru clientele gravide, trebuie luate în considerare dificultățile asociate cu starea lor, precum întărirea abdomenului, problemele cu tensiunea, umflarea picioarelor pe tot parcursul zilei, sau diabetul. Opriți terapia în cazul oricărui tip de discomfort resimțit de clientă  în timpul masajului.

Se recomandă evitarea masajului în primele trei luni de sarcină. Este foarte individual și doar cu aprobarea medicului, este posibil să fie masate foarte ușor în această perioadă, coloana cervicala și picioarele. Ideal este să vă încredeți în mâinile unui kinetoterapeut, sau maseur cu experiență în acest domeniu, sau a unei moașe care cunoaște tehnicile de masaj în primul trimestru.

După a treia lună de sarcină, presiunea mai puternică în zona gleznelor trebuie evitată din cauza conexiunii cu nașterea prematură. Masajul trebuie evitat chiar și în luna a 8-a de sarcină, din cauza dezvoltării plămânilor copilului.

Beneficiile masajului pentru sarcină

În perioada așteptării unui copil, corpul și sufletul viitoarei mame sunt foarte ocupate, astfel crescând și nevoia de odihnă, relaxare și detensionare.

Principalele beneficii ale masajului în sarcină pot fi rezumate în câteva puncte:
  • relaxarea mușchilor și articulațiilor,
  • atenuarea durerii și a oboselii musculare,
  • îmbunătățirea circulației sanguine și limfatice,
  • întărirea muşchilor spatelui,
  • atenuarea umflării picioarelor,
  • îmbunătățirea somnului,
  • relaxare psihologică (tensiune, epuizare),
  • regenerarea completă a organismului mamei și astfel condiții mai bune pentru dezvoltarea fătului în uter.

În ultimele luni de sarcină, chiar și bebelușii reacționează adesea simțibil și vizibil la masajul care îi este oferit mamei lor.

Ce trebuie să vă pregătiți

Mai presus de toate, trebuie să pregătiți propria persoană. Terapeutul trebuie să planifice masajul unei femei însărcinate în așa fel încât, la momentul efectuării masajului să nu fie epuizat, obosit și sub presiune de timp.

Dacă nu aveți la dispoziție o masă specială de masaj pentru femei însărcinate, clienta se va așeza sau se va întinde pe o parte în timpul masajului. În acest caz, este indicat să reglați patul la o înălțime mai mare decât sunteți obișnuit, astfel încât să puteți ajunge confortabil la clientă.

Însărcinată și masajul

Trebuie să aveți la îndemână accesorii pentru sprijinirea confortabilă a burticii, brațelor și picioarelor - cilindru, semicilindru, perini și prosoape. În plus, viitoarele mămici se plâng adesea că le este prea cald. Temperatura din cameră ar trebui să fie adecvată, dar să aveți întotdeauna și o pătură la îndemână pentru acoperirea clientei.

De asemenea, rețineți că bebelușul în creștere pune presiune asupra vezicii urinare. Prin urmare, așteptați-vă ca clienta să fie nevoită să meargă mai des la toaletă.

Alegerea produsului pentru masaj

În timpul sarcinii, preferați uleiurile vegetale în locul uleiurilor de parafină. Burta în creștere și pielea în general, sunt suprasolicitate în timpul sarcinii. Un ulei de masaj potrivit hrănește, înmoaie și servește ca prevenire a vergeturilor.

Femeile însărcinate au un simț al mirosului foarte sensibil și sunt mai predispuse să simtă greață din cauza mirosurilor puternice. Prin urmare, alegeți uleiuri neutre, fără parfum, puteți să lăsați alegerea și la latitudinea clientei, dar aveți grijă ca aceasta să nu aleagă un ulei evident nepotrivit sarcinii. Cu toate acestea, fiecare viitoare mamă va aprecia cu siguranță dacă îi oferiți un ulei sau o cremă de masaj cu efect anti-vergeturi. Clienta își poate aduce și uleiul sau crema pe care le-a testat deja.

Foarte mare atenție la aromaterapie - Atenție la lumânări parfumate și ulei esențial în difuzor. Parfumurile pe care dvs le găsiți plăcute și discrete, pot face o femeie însărcinată să  simtă greață.

O categorie specială o reprezintă uleiurile esențiale din amestecurile de masaj. Multe dintre ele nu sunt recomandate de loc, în timpul sarcinii - de exemplu, cedru și lemn de santal, chiparos, camfor, maghiran, nucșoară, gaultheria, oregano, rozmarin, salvie, cimbru, iar în primul trimestru nici măcar uleiurile esențiale îndrăgite în mod general, cum ar fi trandafir, lavandă, sau miere.

Cu siguranță nu vă bazați pe faptul că, cunoașteți clienta și parfumurile ei preferate - totul poate fi brusc diferit cu un copil în burtă.

Cursul masajului

Masați întotdeauna o femeie însărcinată cu sensibilitate, blândețe și atenție.

Adaptați-vă pe deplin nevoilor ei și asigurați-o că puteți întrerupe, sau încheia masajul în orice moment dacă nu se simte bine. Tolerați de asemenea, într-o măsură sporită, eventuala anulare a programării la masaj.

Femeile însărcinate sunt masate în timp ce stau în picioare sau întinse pe o parte

De asemenea, alocă un timp scurt pentru conversație la fiecare întâlnire. Acest lucru nu numai că o va ajuta pe clientă să se relaxeze și să aibă chef de masaj, dar veți afla și detalii despre starea ei actuală de sănătate, progresul sarcinii, posibilele complicații și sentimente.

În timpul masajului în sine, evitați presiunea excesivă și, de asemenea, supraîncălzirea zonei de jos a spatelui. Reduceți presiunea și asupra gâtului și a picioarelor de jos, fie omiteți-o complet, fie folosiți doar o apăsare ușoară.

Dacă clienta are o problema cu întărirea abdomenului, nu masați abdomenul, dar nu trebuie să săriți peste abdomen dacă sarcina merge lin.

Evitați atingerea mai dură, cum ar fi bătaia. Efectuați mișcările de masaj mai încet și mai ușor, astfel încât acestea să aibă un efect relaxant.

În general, masajul unei femei însărcinate ar trebui să fie o formă mai blândă și mai puțin dinamică a unui masaj clasic, dar acest lucru depinde și de sentimentele și cerințele clientului însăși.

Ai încredere în client, în corpul ei și în sentimentele ei, dar implică-ți pe deplin propria intuiție și empatie. În acest fel, vei contribui la un parcurs sănătos al sarcinii, menținând bunăstarea fizică și psihică a mamei și a bebelușului, și la o naștere mai ușoară.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.