Când venirea primăverii nu reprezintă un motiv de bucurie

26.3.2024Fit și confortabilCitire până la 10 minut

Pentru majoritatea oamenilor, sosirea primăverii este un eveniment vesel, care îi încarcă cu energie. Ei bine, unii dintre noi nu se pot bcura de primăvară. Dacă cunoașteți pe cineva, căruia, odată cu venirea vremii mai calde, a zilelor mai lungi și a razelor din ce în ce mai puternice ale soarelui puternic de primăvară, dimpotrivă, îi scade energia, este morocănos, somnoros și evită viața socială, să știți că poate exista o problemă mai gravă în spatele acestui fapt decât lenea, sau negativismul.

În spatele oboselii de primăvară se pot ascunde probleme mai serioase

Oboseala de primăvară

Probabil că, cu toții am experimentat-o, organismul pur și simplu își epuizează vitaminele, mineralele și energia în timpul iernii și, pe măsură ce zilele devin mai lungi, respinge cerințele crescute, bruște, pe care i le impunem pentru mișcarea în aer liber. Vrem să dormim și nu avem chef, sau energie pentru activitățile pe care le-am planificat cu entuziasm pe timpul iernii.

Oboseala de primăvară este de obicei o afecțiune temporară, care poate fi rezolvată cu o dietă de calitate, ajustând ciclul de somn și expunându-ne treptat la razele soarelui, respectând oboseala propriului corp.

De multe ori ieșim din oboseala de primăvară pe neobservate, intrăm în activitățile de vară, iar organismul se regenerează în mod natural, cu o proporție tot mai mare de fructe și legume proaspete și zile petrecute la soare.

Alergiile

Nici persoanele care suferă de alergie la polen nu sunt încântate de primăvară. De la o zi la alta, au brusc respirație urât mirositoare, le curge nasul, îi mănâncă ochii, strănută, tușesc, sau suferă de mâncărimi ale pielii.

La toate acestea se adaugă de obicei și sentimentul de oboseală și epuizare, cauzate de alergia în sine, un somn de proastă calitate și adesea medicamente, care suprimă simptomele alergice, dar provoacă depresie.

În această stare, este probabil cu adevărat imposibil, să te bucuri sincer de primăvară. Fiecare bolnav de alergie ar trebui, în interesul său, să știe ce îl poate ajuta și să urmeze toate măsurile, pentru ca starea lui să nu se agraveze. De exemplu, după ce ați venit acasă, este recomandat să vă spălați bine mâinile, fața și să vă treceți mâinile ude prin păr, să vă spălați ochelarii și să vă schimbați hainele, pentru a scăpa de cât mai multe particule de polen iritante. Puteți folosi și un purificator de aer, cele mai performante sunt capabile să colecteze praful și polenul din casă și să vă îmbunătățească calitatea somnului.

SAD sau tulburare afectivă sezonieră

O formă de depresie care poate fi deja inclusă printre bolile mai grave. Cunoaștem tulburarea afectivă sezonieră mai mult în forma ei de toamnă-iarnă, dar există oameni care suferă de ea și primăvara.

Simptomele includ anxietate, depresie, tulburări de somn, energie scăzută, irascibilitate și iritabilitate, probleme de concentrare și memorie, modificări ale poftei de mâncare, dureri vagi (cap, spate, abdomen), care nu se ameliorează cu tratament și lipsa de interes pentru activitățile normale, chiar și pentru activități, de care persoana care suferă de SAD, se bucura mult înainte.

Potrivit medicilor, acest tip de depresie se poate manifesta diferit la bărbați decât la femei. În timp ce pentru femei este vorba în principal de sentimente de tristețe și deznădejde, manifestate prin lacrimi, iritabilitate, sau pasivitate, bărbații sunt mai predispuși să experimenteze furie și agresivitate și deseori, să alunece în abuzul de alcool, sau de substanțe, care creează dependență.

Dezechilibru chimic în creier

Printre altele, aceste modificări sunt atribuite unui dezechilibru chimic la nivelul creierului, fluctuațiile cantității de serotonină și melatonină din cauza prelungirii zilei, pot afecta, la fel ca forma de toamnă a SAD, ciclul circadian.

Tulburarea afectivă sezonieră se manifestă mai des în timpul fluctuațiilor meteorologice mari, ca parte a schimbării anotimpurilor, dar nu cunoaștem cauza exactă. De ce creierul unor oameni reacționează la schimbările de temperatură și intensitate a luminii solare, cu un dezechilibru și întrerupere a ceasului biologic, este încă un mister.

Deși acest lucru pare ilogic și de necrezut iubitorilor de soare, persoanele cu simptome de SAD de primăvară, sau de vară, pot fi ajutate ieșind mai puțin la soare și scăzând artificial temperatura acasă și la serviciu, pentru a se obișnui treptat cu temperaturile mai ridicate de afară.

O persoană cu forma de primăvară a SAD poate fi stresată și de așteptarea verii, care aduce temperaturi ridicate, vacanțe, pretenții de timp și presiune pentru activitățile sociale la care ar trebui să participe (petreceri, grătare, concedii, vacanțele copiilor,... ).

Ca și în cazul altor tipuri de depresie, medicii recomandă modificarea stilului de viață, somn regulat, o dietă ușoară și hrănitoare, un regim bun de hidratare și exerciții fizice adecvate, timp în care ne angajăm în activități în aer liber în afara orelor în care soarele strălucește cel mai intens. În caz de apariție bruscă a căldurii, se recomandă utilizarea rezonabilă a aerului condiționat.

Din punct de vedere psihologic, este necesar să ne dăm seama că fiecare percepe diferit sezonul de primăvară și vară și nu este obligatoriu să se bucure de ele. Este recomandabil să stabilim obiective realiste și pentru activitățile și experiențele sociale și să ne gândim dacă nu ne forțăm să le facem mai degrabă din cauza presiunii sociale.

Psihoterapia și, în cazurile mai severe, farmacoterapia pot fi de ajutor de asemenea, dacă de exemplu, o persoană încetează să mai funcționeze normal în viața de zi cu zi, sau dacă ajunge până la gânduri suicidare.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.