Cocoașa Văduvei. De ce apare și cum să o eliminăm?

17.2.2025AvansareCitire până la 10 minut

O cocoașă la nivelul coloanei cervicale nu este doar un defect estetic, ci și o problemă funcțională. Deși din punct de vedere statistic, cea mai frecventă apariție este la femeile aflate în postmenopauză, această problemă apare din ce în ce mai mult la persoanele mai tinere, indiferent de sex. Din fericire, cu procedurile potrivite, riscul de cocoașă a văduvei poate fi eliminat, sau poate fi tratată patologia apărută deja.

Cocoașă în zona vertebrei C7

Anatomie

Coloana vertebrală ca unitate funcțională este formată din vertebre, discuri intervertebrale, articulații fațetare (intervertebrale), ligamente sau mușchi. Are curbe naturale și anume cifoza și lordoza. Veți întâlni adesea termenii cifoză și lordoză, în descrierea unor defecte și deformări, dar acesta nu este termenul corect. Patologia este hipercifoză și hiperlordoză, adică curbura excesivă, sau opusul - hipolordoza și hipocifoza, cu alte cuvinte, lordoza/cifoza îndreptată.

Cauza și consecințele formării cocoașei de văduvă

Termenul de cocoașă a văduvei (tehnic gibbus) a apărut din asociații istorice. Acest fenomen a fost mai frecvent întâlnit la femeile în vârstă, care au fost stresate pentru o perioadă lungă de timp, sau au purtat o mare povară emoțională, sau fizică. Se manifestă prin acumularea de țesut adipos în zona celei de-a șaptea vertebre cervicale (C7). Dar de ce se instalează grăsimea în această zonă?

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru trece prin diferite modificări hormonale, în special prin scăderea estrogenului la femei în timpul menopauzei. Această schimbare hormonală poate duce la o redistribuire a grăsimii corporale, ea instalându-se mai des pe gât, spate sau abdomen.

Un factor universal important este stresul. Crește nivelul hormonului cortizol, care poate promova depozitarea grăsimilor pe gât și partea superioară a spatelui. Stresul asociat cu o postură proastă, tensiunea și suprasolicitarea cronică, contribuie la faptul că grăsimea se instalează în această zonă.

Chiar și statul îndelungat într-o poziție greșită, poate provoca deformări în postura corpului și astfel, creșterea presiunii asupra anumitor zone, inclusiv a gâtului. Acest lucru poate declanșa acumularea de grăsime și deteriorarea elasticității pielii în această zonă. Genetica este, de asemenea, responsabilă în mare măsură de tendința de a stoca grăsimi în anumite locuri.

Nu în ultimul rând sunt obiceiurile și stereotipurile noastre de mișcare. Nerespectând postura corectă, slăbim funcția naturală de susținere a coloanei noastre și provocăm disfuncții și stări dureroase. Dacă o persoană nu se angajează într-o activitate fizică suficientă și nu menține suficientă flexibilitate și forță în zona gâtului și a coloanei vertebrale, ceea ce duce la o lipsă de tonus muscular, acest lucru poate duce la faptul că grăsimea începe să se acumuleze în această zonă.

Există, de asemenea, o legătură între obezitate și stagnarea limfei. Obezitatea poate crește riscul de stagnare a limfei, deoarece excesul de grăsime corporală interferează cu circulația normală a limfei. Pe măsură ce cantitatea de grăsime din organism crește, în special la nivelul gâtului și partea superioară a spatelui, funcția vaselor limfatice este afectată, ducând la retenția de lichide în aceste zone.

Este interesant faptul că cocoașa poate fi asociată cu utilizarea anumitor medicamente (corticosteroizi - pot apărea și așa-numitul sindrom Cushing, antidepresive, beta-blocante pentru tratamentul problemelor cardiovasculare și hipertensiunii arteriale, antipsihotice, de exemplu olanzapină și clozapină) .

Cocoașa văduvei este asociată chiar și cu înălțimea incorectă a dinților stâlpi (6s). Totuși, acest fenomen nu este direct legat de problemele cu dinții, este un efect indirect, în urma căruia apar probleme posturale.

Rezultatul alinierii necorespunzătoare a dinților, sau al înălțimii lor incorecte, este un dezechilibru în mișcările de mestecat și tensiunea transmisă maxilarului, gâtului și umărului. Acest lucru poate duce la probleme cu postura capului și postura generală. În cazul problemelor pe termen lung cu o mușcătură inadecvată, organismul poate compensa această problemă, iar tensiunea rezultată în gât, umeri și coloana vertebrală contribuie la formarea de grăsime în zona gâtului.

După cum știm deja, corpul uman este un sistem perfect în care totul este conectat la tot. Când o parte a acestui puzzle nu funcționează așa cum ar trebui, are o reacție în lanț în celelalte segmente.

Un gibbus poate declanșa și alte probleme funcționale și structurale secundare. Deformările duc în general la durere cronică și disconfort la nivelul coloanei vertebrale și al țesuturilor înconjurătoare. Modificările posturale rezultate duc la o încărcare a discurilor intervertebrale, care poate duce la boli degenerative și inflamatorii. Într-un stadiu avansat, poate afecta și respirația sau bunăstarea noastră psihologică generală.

Exercițiul fizic este, de asemenea, o prevenire a formării cocoașei de văduvă

Prevenire și vindecare

Ca parte a prevenirii, conștientizarea obiceiurilor noastre zilnice, este importantă. În fiecare sferă de funcționare, putem îmbunătăți în mod conștient ceva, pentru a elimina riscul unei cocoașe.

Putem include alimente bogate în vitamina D în dieta noastră, ceea ce aduce beneficii sănătății oaselor. Putem urmări obiceiurile proaste de mișcare, fie acasă, fie la locul de muncă (gârbovirea, capul împins mult prea în față, vorbitul la telefon cu telefonul sprijinit pe umăr, poziții de stat nefirești...).

Activitate fizică zilnică, sub formă de exerciții de întindere și tonifiere, cum ar fi yoga. Iar baza este învățarea unor tehnici corecte de respirație.

Dacă decideți să tratați cocoașa văduvei cu ajutorul unui kinetoterapeut, acesta vă va arăta exerciții corective, care vă vor ajuta să vă îmbunătățiți postura, să vă întindeți și să vă întăriți mușchii. Masajele terapeutice, sau kinetoterapia fac, de asemenea, parte din terapie.

Metoda Dorn menționează și cocoașa văduvei, iar această terapie poate fi încorporată frumos în reabilitare. Vestea bună este că o puteți aplica acasă, cu ajutorul unui membru al familiei. Tot ce trebuie să facă acesta, este să-și treacă palma cu degetele orientate în jos, cu o presiune mai puternică asupra zonei vertebrei C7 în timp ce dvs expirați. Dvs îl ajutați rotindu-vă umerii în spate. Puteți repeta această procedură de mai multe ori pe zi. Chiar și incluzând masajul (masaj clasic, drenaj limfatic) în terapie, nu veți strica nimic, ci dimpotrivă. Beneficiile sale generale, vor sprijini în mod favorabil tratamentul.

Din exerciții de practicat acasă, puteți efectua „chin tuck”. Stăm în poziție dreaptă, cu umerii relaxați și tragem încet bărbia în piept, de parcă am încerca să o ascundem între umeri. Menținem această poziție timp de 5 secunde și eliberăm. Repetăm de 10-15 ori.

De asemenea, putem repeta exercițiul întinși pe spate, la sol. Întindem bărbia, ridicăm ușor capul de la sol, menținem 5 secunde și întindem la loc.

Cheia este să vă concentrați pe îmbunătățirea posturii, pe întărirea mușchilor din partea superioară a spatelui, a gâtului și a umerilor, precum și pe întinderea și eliberarea mușchilor rigizi din zona gâtului și a umerilor, astfel încât există o mare varietate de exerciții din care puteți alege. În general, cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât prognosticul este mai bun.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.