Cum învață să maseze maseurii cu deficiențe de vedere?

31.3.2025Viața maseuruluiCitire până la 10 minut

Unii dintre noi am decis să pacticăm masajul încă din școala elementară, alții la vârsta mijlocie. Dar, știm cu toții, că pentru a fi maseur necesită, pe lângă premisele fizice și psihologice, multă învățare, atât teoretică, cât și practică. Participanții la curs filmează procesul de masaj, astfel încât să poată viziona din nou videoclipul acasă, dacă este necesar. Dar dacă nu am vedea deloc? Astăzi vom vorbi mai mult, despre locul în care persoanele cu deficiențe de vedere învață să maseze și despre oamenii care îi însoțesc în această călătorie.

Învățarea maseurilor cu deficiențe de vedere

Doamna Ružena Koubeková a predat la Centrul de Reabilitare pentru Persoane cu Deficiențe de Vedere (Levoča, Republica Slovacă) timp de 38 de ani, iar mâinile ei au condus literalmente, sute de clienți cu deficiențe de vedere ai Centrului, către arta masajului. Ea ne-a împărtășit de bunăvoie informații și mulți ani de experiență, în predarea masajului persoanelor cu deficiențe de vedere.

Educarea maseurilor adulți cu deficiențe de vedere

Educația pentru maseuri cu deficiențe de vedere sub formă de cursuri de recalificare, destinate clienților adulți, se desfășoară în Slovacia din anii 1980 și a fost supusă acelorași schimbări pe care le-au întâlnit școlile de masaj clasic în ultimii ani, în cadrul cursurilor acreditate pentru maseori ( trecerea la o profesie liberală, maseur sportiv și ultima pentru lucrător wellness – servicii de masaj cu posibilitate de activitate aferentă).

Odată cu împărțirea maseurilor în maseuri cu diplomă de la școala sanitară și maseuri sportivi (mai târziu lucrători în wellness), s-a încheiat și posibilitatea de a efectua un stagiu într-un spital, iar viitorii maseuri cu deficiențe de vedere trebuie să se mulțumească cu practica pe colegii lor, profesori și angajați ai centrului, sau cu propriile familii și cunoscuți.

Examene înainte de începerea cursului

Condiția de înscriere în programul educațional „Lucrător wellness – servicii de masaj – pentru persoane cu deficiențe de vedere” este promovarea examenului de admitere. Constă din mai multe părți, cum ar fi un test de îndemânare și prindere: candidatul modelează din plastilină, sau sârmă, pentru a determina dacă are imaginație spațială și va fi capabil să navigheze și pe musculatura corpului uman. Delicatețea atingerii este testată prin căutarea unei monede mici sub o pătură și altele asemenea. Și bineînțeles, solicitanții sunt întrebați și despre motivația lor pentru alegerea unui curs de masaj și cunoștințele lor de anatomie și fiziologie.

Cine știe cât de bine s-ar descurca în aceste admiteri candidații văzători, care urmează un curs acreditat obișnuit?

Solicitanții cu deficiențe de vedere sunt abordați individual. Unii (mai ales după o pierdere bruscă sau o deteriorare severă a vederii) trebuie să treacă prin programul „Reabilitare socială de bază” înainte de a alege un curs profesional, unde învață să se miște independent, să citească și să scrie în Braille, să se orienteze în drepturile și obligațiile lor, își practică abilitățile sociale, lucrând cu tiflotehnologia și altele asemenea.

Doamnă Koubeková, vă voi întreba un lucru, despre care probabil că ar fi curios fiecare absolvent al unui curs obișnuit de masaj: Cum predai partea practică a masajului, atunci când literalmente nu o poți demonstra studenților?

O bază teoretică bună este absolut esențială. Deoarece am lucrat cu clienți de diferite vârste, cu diferite niveluri de educație și dintr-o varietate de profesii, am pornit întotdeauna de la bază. Descrierea părților individuale ale corpului, de exemplu, clarificarea numelor degetelor individuale, modele scheletice pe care le-au pipăit în detaliu, modele musculare și, desigur, simțirea mușchilor pe propriul corp, sau pe corpul celorlalți participanți la curs.

Fără a stăpâni acest fundament, este imposibil să începi să descrii sistemele individuale de organe, sau să practici masajul în sine. Având în vedere faptul că memoria și imaginația solicitate acestor persoane, nu sunt atât de limitate ca alte opțiuni de predare, este imposibil ca acest curs să dureze doar 32 de zile, ca un curs obișnuit de masaj acreditat.

Dar îndrăznesc să spun, că absolvenții noștri au drept rezultat cunoștințe mai profunde și mai extinse și depinde doar de ei cum le pun în practică.

Pentru pregătirea practică în masaj se folosesc cunoștințe teoretice și o descriere detaliată a procedurii de masaj, plus, elevul urmărește mâinile profesorului prin atingere, masând literalmente cu el. Lucrăm în grupuri mici, iar masajele se repetă nu numai în timpul lecției în sine, ci și după terminarea acesteia sub supravegherea personalului. Abilitățile trebuie exersate și repetate în mod constant.

Maseuri cu deficiențe de vedere la Centrul de Reabilitare din Levoča

Maseurii cu deficiențe de vedere, pregătiți în felul acesta, îndrăznesc să practice meseria?

Desigur. Dacă doresc să înceapă o afacere, verificarea competenței profesionale li se aplică în același mod ca și participanților la cursuri obișnuite. Absolvenții noștri încep cel mai adesea să lucreze în instituții de sănătate și wellness, hoteluri și saloane de masaj pentru a câștiga experiență de lucru cu oamenii.

Se întâmplă ca cursul să fie finalizat și de clienți, care nu au ambiții de a trăi din masaj, dar vor să-și extindă cunoștințele și abilitățile, sau să-și ajute familia prin masaj. Am avut și cazuri în care vederea unui maseur s-a deteriorat semnificativ, sau nu a practicat masajul câțiva ani de zile și a venit la noi să „își perfecționeze cunoștințele”, ca să spunem așa.

Mulți dintre ei urmează cursuri suplimentare de masaj, cel mai adesea masaj de reflexologie la picioare (care folosește excelent atingerea și sensibilitatea la degete), masaj cu miere sau chiar cu pietre vulcanice. Cei a căror vedere rămasă, le-a permis să facă acest lucru, și-au continuat cu succes chiar și studiile în fizioterapie.

Maseurii cu deficiențe de vedere se ocupă și de situații similare cu cele de la un curs obișnuit de masaj?

De asta să nu vă îndoiți Și ei sunt timizi la începutul cursului și unii au probleme în a se dezbrăca. Uneori, nu au chef să învețe atât de mult și se întreabă: „La ce îmi va folosi acest lucru?” De aseemnea leagă noi prietenii și rămân în contact mult timp după terminarea cursului. Și, de asemenea, pe unii dintre ei trebuie să îi lămurim, că așteptările lor că la masaj vor veni doar persoane zvelte și tinere, sunt total nerealiste Îi pregătim pentru diversitatea clientelei și, mai ales, pentru faptul că masajul este o muncă cu oamenii, solicitantă nu numai fizic, ci și psihic.

Ei bine, la fel ca în cazul persoanelor cu văz normal, avem și maseuri ale căror abilități, relaționarea cu oamenii, interes pentru funcționarea corpului uman și dorința de a ajuta, le-au fost oferite din naștere și ei așteaptă cu mare nerăbdare viitoarea lor profesie și își vor găsi în aceasta utilitatea și sensul vieții.

Cu toate acestea, în timpul practicii mele, am întâlnit și o particularitate tipică, specifică mai ales oamenilor, care s-au născut orbi. Ei percep lumea diferit, iar atingerea neanunțată, cu excepția cazului în care îi preveniți înainte de a-i atinge, este percepută negativ și cu respingere. Imaginați-vă asta ca o privire răutăcioasă, incomodă, cu care unii oameni ne pot încălca zona intimă. Persoanele cu deficiențe de vedere pot percepe astfel atingerea neanunțată, chiar dacă îi atingem cu bune intenții.

Cei care nu renunță

A învăța masajul, atunci când ești cu adevărat interesat de el și „îl ai în tine”, este o călătorie plină de învățare. Informații noi, abilități noi, prieteni noi, situații noi și lucrul cu oamenii. Nu degeaba se spune că fiecare masaj este original.

Dacă vă imaginați că persoanele trec prin toate acestea cu o deficiență de vedere, trebuie să scoateți pălăria imaginară în fața lor. Începerea unei cariere de maseur cu deficiențe de vedere necesită mult curaj, deoarece implică lucrul cu corpul, cu oamenii și cu energia. Nu mai puțină recunoaștere merită cei care s-au dedicat neobosit, de ani de zile, persoanelor cu dizabilități, încurajându-le pofta de viață, dorința de a învăța și de a experimenta ceva nou și fiind nu numai profesorii lor, ci și psihologii, părinții și prietenii lor.

Mulțumim doamnei Ružena Koubeková pentru informațiile interesante și domnului director al Centrului De Reabilitare pentru Persoanele cu Deficiențe de Vedere din Levoča (Slovacia), PaedDr. Milan Richtarčík pentru mediere. Dorim centrului, angajaților și clienților săi funcționare fără probleme și mulți absolvenți de succes ai cursurilor educaționale.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.