Cum să-ți stimulezi hormonii fericirii?
Omul este o ființă complexă și fiecare dintre noi este diferit și original. Se spune că ceea ce face pe toți fericiți este diferit, dar din punct de vedere medical, nu este chiar așa. Sentimentul de fericire, bună dispoziție și euforie depinde de producția de hormoni ai fericirii. Ce sunt aceștia și ce putem face pentru a-i încuraja?
Trifoi cu patru foi fericit
Dopamina, serotonina, oxitocina și un grup de endorfine se numără printre hormonii care afectează sentimentele de fericire, satisfacție, bună dispoziție și euforie. O doză suficientă care circulă în organism ne va asigura că ne evaluăm viața ca fiind fericită, fericită și plăcută. Dar să nu uităm că mecanismul de acțiune a hormonilor este complex și știința medicală nu l-a explorat încă în detaliu.
Dopamina
Acest neurohormon este produs în creier, în hipotalamus. Este asociat cu activități plăcute și motivație pentru activități pentru care așteptăm o recompensă și cu atingerea obiectivelor. Apare în timpul activităților care sunt plăcute pentru noi, pentru majoritatea oamenilor este de exemplu alimentație, activitate fizică sau sexuală. Din păcate, dopamina este, de asemenea, legată de mecanismul dependențelor fizice și psihologice, cum ar fi abuzul de substanțe sau dependenta de muncă.
Serotonina
Îi percepem abundența ca un sentiment de bine, satisfacție și bună dispoziție. Îndeplinește diverse sarcini în organism, de exemplu, ajută la oprirea sângerării, la combaterea stresului, de asemenea, afectează pozitiv sistemul imunitar, percepția durerii, apetitul, funcțiile cardiovasculare și motorii. Lipsa serotoninei poate provoca anxietate, neliniște și tulburări de somn. Acest hormon este folosit ca medicament pentru multe tulburări mentale asociate cu depresia și anxietatea.
Oxytocina
O asociem mai ales cu nașterea sau alăptarea. Care conexiune este corectă, pentru că este un hormon al iubirii și al apropierii. Apare în timpul contactului fizic plăcut, a unei îmbrățișări, a unei mângâieri, a unui sărut, dar și în timpul unui masaj. Este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care oamenilor le place să țină animale de companie, deoarece oxitocina este eliberată și atunci când mângâie un câine sau o pisică. Într-o anumită măsură, oxitocina ne face ființe sociale, deoarece abundența ei întărește dorința de întâlnire, încrederea în oameni, sociabilitatea și atașamentul. De asemenea, susține o reacție sănătoasă la stres.
Endorfinele
Sunt un grup de hormoni care, pe lângă sentimentele de fericire și starea de euforie, pot suprima sentimentele de durere, similar, de exemplu, cu morfina. Pentru a le crește nivelul, este suficient să râzi cu poftă de o glumă bună sau de o comedie preferată.
Cum să experimentezi mai multă fericire
Secreția grupurilor individuale de hormoni ai fericirii depinde de diferite activități, alimente, relații și chiar gândurile noastre. În general, ghidul către o viață mai fericită arată în mod suspect ca un îndemn la un stil de viață mai sănătos, dar fără presiunea extremă asupra ta.
Mâncarea
Anumite tipuri de alimente conțin substanțe care sunt elementele de bază ale hormonilor fericirii. O cantitate mică de ciocolată de înaltă calitate cu un conținut ridicat de cacao, banane, fulgi de ovăz, ouă, pește, leguminoase, nuci, semințe, fructe și legume sunt benefice pentru producerea de dopamină și serotonină.
Mișcarea
Se spune că o plimbare în aer curat îmbunătățește întotdeauna starea de spirit. Mișcarea este cheia pentru eliminarea majorității hormonilor fericiți. Nu trebuie să fie o activitate dificilă și dacă o combini cu cei dragi, atingerea și râsul, rezultatul este garantat.
Lumina soarelui suficientă are, de asemenea, un rol important. Încercați să folosiți zilele însorite pentru a vă deplasa afară, de preferință în natură.
Relațiile
Fără îmbrățișări trecătoare, bucurați-vă de câteva îmbrățișări lungi, de cel puțin 20 de îmbrățișări, cu persoane dragi în fiecare zi. Ținutul de mână, atingerea, comunicarea, complimentarea, petrecerea timpului împreună făcând activități plăcute și îndeplinind obiective comune, aceastea sunt ceea ce mențin nivelurile hormonilor fericirii ridicate.
O „persoană” apropiată poate fi și un animal de companie. Timpul petrecut prinjoacă, plimbările, hrănirea și faptul că animalul ne arată afecțiunea, loialitatea și dragostea contribuie, de asemenea, la secreția de hormoni și sentimente de fericire.
Eliberarea de dopamină și oxitocină crește, de asemenea, senzația bună de a ajuta. Este suficient să ții ușa pentru cineva, să duci cumpărături, să privești un copil sau să donezi ceva dezinteresat.
Cel mai bun lucru, este că hormonii fericirii sunt eliberați în acest caz și la destinatarul unui mic serviciu sau compliment. Așa se face că fericirea devine „contagioasă” și se răspândește de la om la om.
Râsul
Distracția, glumele, jocurile, ne pune într-o dispoziție bună. Ideale pentru secretia de hormoni sunt jocurile care se joaca in societate. De aceea ne place să ne uităm la un film cu cineva, căutăm companie pentru ciclism, drumeții sau persoane cu interese similare cu noi. Căutați tipul de umor care vă amuză și situații în care puteți râde liber.
Activitatea
Completați sarcina și veți primi o recompensă sub formă de dopamină. Chiar și atunci când planificăm pași parțiali, simțim bucurie și satisfacție. Știți acea senzație bună când faceți o ceașcă de cafea sau ceai și stai într-un apartament proaspăt curățat? Ei bine, exact asta este.
Suntem mulțumiți de fiecare obiectiv atins, chiar și unul aparent mic. Din păcate, uneori ne tratăm cu ea în forma nepotrivită a unui alt nivel trecut într-un joc pentru PC. Dar nici acest tip de relaxare nu este dăunător dacă nu este exagerat. Însă veți sprijini dopamina pe termen lung dacă veți îndeplini obiective realiste. Învățarea unei limbi străine, angajarea în hobby-uri, citirea cărților, activitățile sportive cu obiective, toate acestea reprezintă o încurajare pentru creierul nostru să producă dopamină, creând un sentiment de satisfacție și motivându-ne să continuăm activități.
Relaxarea
Meditație, somn de calitate și odihnă semnificativă. Relaxarea este ceva diferit pentru fiecare, important este să te poți răsfăța și să nu amâni odihna decât după îndeplinirea tuturor obligațiilor. Nu trebuie să ne străduim niciodată să trecem peste aceasta. O viață plină exclusiv de îndatoriri și muncă nu va bucura pe nimeni pentru mult timp.
Masajul
Și ce e mai bun pentru final. Masajul este una dintre activitățile care garantează eliminarea hormonilor fericirii. Desigur, depinde și de cine te masează. Prin urmare, alegerea unui maseur, sau a unei maseuze și încrederea dintre client și acestia este atât de crucială.
După cum am menționat, activitățile în care oferim un serviciu cuiva, avem grijă de acea persoană, sunt reciproc avantajoase. De aceea, după un masaj cu adevărat bun ne simțim plăcut și chiar euforici. Și maseurul se simte bine, când primește un compliment pe lângă activitatea fizică și atingere.
Cel mai bine este să susțineți fluxul zilnic de hormoni ai fericirii cu diverse activități. Uneori sunt lucruri mici, cum ar fi să stai jos după muncă cu o ceașcă de cafea, să te joci cu copiii sau să mergi la o plimbare. Dacă simțiți mai puțină bucurie pe măsură ce lumina se estompează și iarna se apropie, începeți să încorporați mai multe activități în viața voastră care să vă facă să apară hormonii fericirii. Pentru noi, alegerea este simplă: mergeți mai des la masaj