De ce doare genunchiul: 9 cazuri din practica unei maseuze și terapeute

27.8.2024AvansareCitire până la 10 minut

Un client vine la salonul de masaj spunând că îl doare genunchiul, dar medicii nu au găsit nimic grav, niciun indiciu pentru operație, sau altă „reparație”. În practica mea, am întâlnit multe cauze ale durerii de genunchi, iar astăzi vă voi prezenta nouă exemple, despre ceea ce poate provoca durerea de genunchi și cum să o rezolvăm. Și dacă credeți, că atunci când știți ce anume a cauzat durerea, în câteva vizite la maseur aceasta se va rezolva automat, permiteți-mi să vă scot din eroare.

Durerea de genunchi

Cică nu e caz de operație, dar ce facem cu ea?

Găsirea cauzei durerii de genunchi este o călătorie atât de lungă, cât întoarcerea lui Oddyse acasă, pentru că în timpul practicii mele am descoperit că există nenumărate motive pentru care doare genunchiul. Clienții îmi spun: „Medicul îmi spune că nu e caz de operație, dar ce mă fac cu durerea?“ Nu au nici un sprijin în picior, durerea le strică somnul noaptea, uneori genunchiul nu poate fi îndoit și destul de des, clienții renunță la activitățile sportive preferate, din cauza durerilor de genunchi.

Primul caz: Al meu personal și prin urmare foarte resimțit

Acest eveniment m-a condus la cunoștințele și experiența de astăzi în salonul de masaj. Când eram fetiță de zece ani, alergam pe un deal, m-am împiedicat de un mușuroi de cârtiță și în câteva secunde mă rostogoleam deja pe jos de durere. Îmi curgeau lacrimile de durere, abia după un timp am putut să mă ridic și să fac primul pas. M-am întors de la plimbare sprijinindu-mă pe un băț și am rămas șchiopătând încă aproximativ jumătate de an. Dar durerii de la genunchiul stâng, i s-a adăugat și durerea genunchiului drept, datorată șchiopătării, așa că nu m-am ajutat prea mult.

Radiografia nu a evidențiat nicio leziune evidentă, a urmat reabilitarea, electroterapia... conform experților, totul era în regulă, însă eu nu m-am simțit deloc așa.

Nu aveam nici un sprijin în genunchi și simțeam o durere ascuțită când puneam presiune pe el. Părinții mei au fost nevoiți să mă ducă la școală, deși era la doar un kilometru distanță, iar exercițiile de educație fizică, sau drumețiile nu au putut fi realizate tot anul. Apoi cumva s-a „liniștit” și am avut pace mulți ani.

Istoria se repetă

După zece ani, ceva asemănător mi s-a întâmplat la internat și genunchiul a început să mă doară din nou. În timp ce mergeam, un băiat din camera alăturată a observat asta și m-a sfătuit să fac un exercițiu care să-mi „repare” genunchiul. Exercițiul l-am făcut după instrucțiunile lui: un pas lung cu piciorul dureros în spate și tălpile bine lipite de pământ. Degetele de la picioare orientate înainte, genunchii îndoiți. Inspirând m-am pregătit, iar expirând, m-am întors într-o parte, am urmărit durerea musculară și am încercat să o elimin prin respirație. La fel am procedat și cu întoarcerea în partea opusă.

În două minute, reparația a fost finalizată. A durut. Ca naiba. Dar nu am vrut să șchiopătez încă un an, așa că nu m-am lăsat. A doua zi încă mă durea genunchiul, dar în a treia zi durerea a dispărut. A patra și următoarea zi au fost și ele liniștite. În următorii 15 ani, durerea nu a mai revenit.

Un miracol! Am vrut și eu să pot ajuta în acest fel. Durerea m-a îndreptat spre locul unde trebuia să fiu. Zi de zi și poveste cu poveste, m-am apropiat de ceea ce sunt astăzi.

În timpul exercițiului de întindere pe care mi l-a recomandat băiatul de la cămin, am înțeles ce mi s-a întâmplat atunci. Ideea a fost că, împiedicându-mă de acel mușuroi, mușchii posteriori ai coapsei s-au întins mai mult decât le-a plăcut. Ca urmarea a acelui șoc, aceștia s-au scurtat și de aceea, cu fiecare întindere, sau încărcare, mușchii protestau printr-o durere ascuțită. Pe măsură ce mă antrenam, mergeam și încărcam treptat, tensiunea musculară s-a eliberat încet. Dar tot nu am câștigat eu bătălia, așa că m-a găsit nou, provocându-mă să rezolv problema. Prin urmare, medicii nu au găsit nimic, pentru că nu se vedea nimic. Nu există încă nici un dispozitiv care poate detecta un mușchi scurtat. Acesta poate fi recunoscut doar prin prisma durerii.

Al doilea caz: Mărul nu cade departe de copac, sau băiatul mamei

A alergat și el și a călcat pe o nucă. A alunecat pe aceasta și a făcut un pas mai mare decât și-ar fi dorit. A rămas câteva momente nemișcat, de parcă ar fi înghețat, iar apoi a venit cu durerea la mine. I-am masat muşchii la care a reacţionat sensibil, cu tehnica Bowen, iar în 3 zile deja funcţiona ca înainte.

Al treilea caz: O bunică nouă

Această doamnă suferea de dureri de trapez, însă mie nu îmi plăcea mersul ei, am adus în vorbă genunchii. Complet împăcată, mi-a spus că au trecut doi ani de când a fost diagnosticată cu osteoartrită și că, având în vedere vârsta și greutatea ei, este o afecțiune permanentă și că trebuie să învețe să trăiască cu ea.

Deci nu puteam strica nimic. Am masat mușchii și am slăbit pielea din jurul genunchiului, care era foarte rigidă. În momentul în care a coborât de pe patul de masaj, doamna a avut un sentiment de ușurare. Ochii îi străluceau când cobora scările, iar la următoarea ședință mi-a mărturisit, că a plâns acasă de fericire. Era deja resemnată cu faptul, că totul pentru îmbunătățirea mersului ei, era zadarnic.

Acești genunchi dureroși au fost cauzați de pielea lipită. Din cauza supraîncărcării musculare, circulația sângelui în țesutul subcutanat s-a înrăutățit și straturile individuale ale țesuturilor moi (piele, țesut subcutanat, mușchi și fascie) s-au lipit împreună, limitând alunecarea reciprocă, fluxul de sânge, limfa și astfel limitând mobilitatea.

Masajul în timpul durerilor de genunchi

Cazul numărul patru: Străbunica de 82 de ani

Durerile puternice la nivelul genunchilor nu o lăsau să doarmă. Conform examinării, este vorba de artroză (la vârsta ei, ar fi de mirare dacă nu ar avea), dar asta nu mi s-a părut o cauză completă, așa că am căutat mai departe și am găsit dureri severe pe canalul vezicii biliare - adică pe partea laterală a genunchiului.

Aproape întregul canal și suprafața reflexă sunt foarte sensibile, neputință, tristețe și griji în suflet, există și o pasiune pentru consumul de alimente grase și prăjite. Dacă străbunica nu lucrează la problemele ei, sau nu își curăță vezica biliară, genunchii o vor deranja întotdeauna.

Al cincilea genunchi: O tânără abia trercută de 30 de ani

Nici un indiciu pentru a găsi cauza durerii, de aceea am ales să aplic o lumânare corporală pe genunchiul dureros. După ce lumânarea a ars, durerea a dispărut, iar în genunchi s-a instalat căldura.

Al șaselea caz: Un bărbat de 60 de ani, după covid

Pe lângă manifestările clasice, domnul a mai experimentat si umflarea genunchiului, care a început în momentul în care credea că este deja sănătos și poate începe munca. Peste noapte, genunchiul i s-a umflat și într-o perioadă scurtă de timp i s-a drenat apa de 4 ori, dar încă îl durea genunchiul și nu a putut să-l îndoaie.

Nu am putut găsi o cauză certă pentru umflare, așa că am folosit din nou puterea lumânărilor corporale. Când bărbatul se îmbrăca, nu și-a ascuns surprinderea: „Voi îndoi genunchiul ăla”! Această stare a durat 7 zile, în a 8-a zi situația s-a înrăutățit puțin, așa că am procedat la aplicarea unei alte lumânări.

Al șaptelea caz: Înghețată

De data aceasta, genunchiul acestei doamne a durut-o din cauza meridianului renal. Acest lucru a fost indicat și de plasturele reflectorizant de pe picior și de frisoanele severe. Rinichii sunt un organ foarte sensibil și lucrul cu ei, este o chestiune de răbdare și timp. De aceea am convenit să curățăm mai întâi cu picături din plante, iar apoi să-i întărim cu extracte de ciuperci medicinale.

Al optulea genunchi: Din nou rinichii slăbiți

În momentul instalării unei răceli în tot corpul, rinichii deja sensibili s-au manifestat în dureri de genunchi, din interior. Au fost suficiente câteva zile de odihnă la căldură și durerea a trecut.

Al nouălea caz: Pancreasul și splina

O doamnă de vârstă mijlocie se gândea și își făcea în permanență griji cu privire la copiii și soțul ei. Întregul canal al pancreasului și a splinei erau sensibilizate. În aceste cazuri, ceaiul din frunze de afine s-a dovedit a fi cel mai eficient. Doamna a primit sfaturile, iar după o lună, durerile nu au mai fost atât de intense și nu au mai deranjat-o în timp ce se odihnea.

Nu vă lăsați îngenunchiați

Experiențele menționate mai sus m-au obligat să nu renunț, să încerc tot felul de lucruri, să caut, pentru că toți suntem diferiți, iar cauza durerii noastre este și ea diferită. Clienții mei fideli și răbdători mă ajută foarte mult în acest sens și datorită acestui lucru știu că cei care caută, vor găsi întotdeauna.

Prin urmare, nu renunțați la călătoria către sănătatea voastră și a clienților voștri, indiferent cât de lungă sau dificilă ar fi, are sens.

Maseuza voastră trup și suflet, pentru trup și suflet
Eva Kupilíková

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.