Diagnosticul de reabilitare a piciorului 1: funcția senzorio-motorie și problemele legate de încălțăminte
Picioarele sunt prima piesă a puzzle-ului într-o evaluare cuprinzătoare a posturii unei persoane și a stereotipurilor de mișcare. Acestea suportă, în mod fiabil, greutatea întregului nostru corp și, din cele mai vechi timpuri, ne-au permis să oferim informații despre calitatea terenului și mișcarea noastră în el, cu o aprovizionare bogată de proprioreceptori. Ce funcții ar trebui să îndeplinească pantofii și ce este tendința modernă a încălțămintei barefoot?
Funcția senzomotorie
Funcția piciorului include o componentă senzoriomotorie. Funcția senzomotorie înseamnă interacțiunea organelor senzoriale, respectiv percepțiile lor și mișcarea corpului la organismele vii.
Prin atingere, contactul pielii cu mediul înconjurător, corpul primește un flux important de informații, care este esențial pentru orientarea în spațiu și în propriul corp. După cum am menționat, talpa funcționează ca un „cititor” al terenului și, în general, cu cât poziția tălpii este mai fiziologică în timpul scanării, cu atât informațiile pe care le citește sunt mai grăitoare. Și, în consecință, cu cât este mai mare calitatea răspunsului procesat de la SNC, cu atât mai precisă este ajustarea piciorului ca reacție la un teren instabil sau denivelat, cu o ajustare diferențiată la cel mai mic segment de mișcare.
Primul obstacol în calea dezvoltării funcției senzorio-motorii este îmbrăcămintea, care modifică contactul tălpii piciorului cu mediul. Al doilea obstacol îl reprezintă pantofii, pe care îi putem descrie ca pe un filtru de informații naturale, despre calitatea terenului.
Al treilea obstacol este terenul în sine. De-a lungul anilor, au existat schimbări semnificative în terenul pe care picioarele noastre îl percep. Terenul variat a devenit o suprafață plană, dar pentru ca fiecare organ senzorial să-și stabilească funcția în mod optim, are nevoie de cel mai larg spectru de informații posibil.
Există o serie de metodologii, care sprijină dezvoltarea funcției senzorio-motorii a piciorului. Ortopedul englez Freeman a fost primul care a procesat cunoștințele despre etiologia și noile posibilități de reeducare și prevenire a instabilității articulației gleznei. În a doua parte a acestui articol, vom vorbi despre o abordare terapeutică cuprinzătoare, sub denumirea de Metodologia stimulării senzorio-motorii.
Problematică încălțămintei
Opiniile publicului profesionist cu privire la soluționarea defectelor piciorului diferă. Unii sunt de părere că defectul ar trebui corectat numai după ce dezvoltarea arcului piciorului este completă, adică, după al treilea an de viaţă. Unii folosesc mai întâi exercițiul, pentru corecție, alții, prescriu imediat corectarea pasivă, cu branțuri ortopedice.
Aceste branțuri înrăutățesc întotdeauna funcția senzorio-motorie a piciorului, ele acționând ca un alt strat inelastic între talpă și sol. Uneori, doar prin uzura branțului aflăm că o persoană își folosește piciorul în pantof în stilul său specific, obișnuit, pentru că nu este vorba doar de a fixa piciorul în poziția corectă în raport cu suportul, ci de asemenea, de a-l încărca în această poziţie şi de a-l conecta corect.
Încălțămintea ar trebui să îndeplinească două funcții de bază, și anume, protejarea piciorului de răniri și încălzirea piciorului. Nu ar trebui să limiteze piciorul altfel, dar încălțămintea de astăzi, nu respectă aceste aspecte.
În zilele noastre se discută foarte mult problema mersului desculț. În prim-plan sunt așa numiții pantofi barefoot, adică cei care, prin construcția lor, simulează mersul desculț. Nu au nici un fel de toc și sunt echipați cu o talpă subțire, datorită căreia piciorul este capabil să simtă denivelările. Aceștia, ar trebui să ajute la o postură mai bună, stabilitate și un picior mai natural, ceea ce contribuie la întărirea sistemului musculo-scheletic și ajută indirect, de exemplu, cu durerile de spate și de genunchi. Înainte de a începe să folosiți astfel de pantofi, totuși, nu trebuie să uitați câteva fapte.
Corpul nostru a fost obișnuit cu un anumit stereotip de mișcare de ani de zile. Adaptarea la un nou obicei, durează ceva timp. Dacă treci brusc la utilizarea activă a pantofilor barefoot, după o viață în care ai purtat pantofi clasici, va fi un șoc pentru corpul tău. Apare un răspuns imediat al corpului, de exemplu sub formă de dureri de spate. Această schimbare bine intenționată, poate aduce inițial probleme clinice neplăcute, în sistemul de mișcare.
Este necesar să vă obișnuiți treptat cu schimbarea încălțămintei și, de asemenea, să o adaptați la condițiile în care o persoană se mișcă cel mai des. Există o diferență între a alege încălțămintea pentru o persoană care este în mișcare toată ziua și pentru o persoană care stă nemișcată toată ziua la serviciu. Mersul desculț, este în cele din urmă cu adevărat benefic și terapeutic, atunci când respectăm adaptarea treptată a corpului nostru la schimbare.