
Disfuncții ale sistemului stabilizator profund
Sistemul stabilizator profund poate fi descris simplu ca propriul nostru corset muscular natural. Nu numai că ne susține, ci și protejează și previne durerea și rănile în timpul activităților zilnice normale. Exercițiile de întărire a trunchiului nu sunt dificile și ar trebui făcute zilnic, mai ales dacă altfel nu vă angajați în niciun sport care întărește trunchiul.

Importanța sistemuli stabilizator profund în stabilizarea posturii și a mișcării
Sistemul stabilizator profund (SSP) joacă un rol esențial în menținerea unei poziții corecte și în stabilizarea sistemului musculo-scheletic. De asemenea, îl putem descrie ca un cadru solid care este o condiție necesară tuturor activităților fizice.
Acest sistem include extensorii spinali profunzi, diafragma, mușchii abdominali și mușchii planșeului pelvin. Este activat în timpul sarcinilor statice, cum ar fi statul în picioare sau așezat, și prin orice mișcare intenționată a membrelor superioare și inferioare. Rolul său principal este de a proteja coloana vertebrală de efortul excesiv.
Funcția și importanța stabilizării
Stabilizarea posturală se referă la postura activă a corpului împotriva forțelor externe. Stabilizarea automată, optimă, se bazează pe dezvoltarea ontogenetică, are loc fără efort conștient și este codificată genetic.
Stabilizarea posturală a coloanei vertebrale este rezultatul acțiunii coordonate a mușchilor cu funcție antagonistă. Aceste interacțiuni musculare, controlate de sistemul nervos central, asigură stabilitatea coloanei vertebrale printr-un echilibru între extensori și flexori.
Interacțiunea dintre musculatura ventrală (față, abdominală) și dorsală (spate) este crucială pentru funcționarea corectă a coloanei vertebrale și pentru protecția împotriva leziunilor. Ea implică în primul rând stabilizarea sagitală, unde planul diafragmei și planșeul pelvin sunt aduse într-o poziție paralelă. În zona abdominală, coloana lombară este stabilizată din partea ventrală, prin creșterea presiunii intraabdominale.
Tulburări ale funcțiilor de stabilizare și legătura dintre disfuncția SSP și durere
Dacă coordonarea musculară controlată de sistemul nervos central este perturbată, apare un dezechilibru muscular. Aceasta se manifestă prin activitate excesivă a mușchilor superficiali, protecție insuficientă a segmentelor coloanei vertebrale și suprasolicitare cronică.
În plus, stabilitatea insuficientă poate cauza modele de mișcare incorecte. Această afecțiune duce adesea la tulburări vertebrogene (vertebre și structuri înconjurătoare), dureri de spate și deficite neurologice, în special în regiunea lombo-sacrală.

Exerciții pentru întărirea mușchilor sistemului stabilizator profund
Scopul fizioterapiei este de a promova echilibrul între grupurile individuale de mușchi și de a îmbunătăți funcția sistemului abilizator profund. Întărirea acestui sistem cu exercițiile potrivite poate reduce semnificativ durerea și poate restabili funcția musculo-scheletică corespunzătoare.
Acest lucru va asigura prevenirea modificărilor patologice și optimizarea mișcării. De exemplu, metoda DNS, sistemul SM sau Pilates sunt exerciții foarte des folosite și eficiente.
Fundamentul este respirația corectă, pe care o putem practica activând respirația diafragmatică abdominală. Întins pe burtă, cu genunchii îndoiți, respiri în mod conștient în abdomen, folosind mâinile pentru a te ajuta să respiri - așezându-ți palmele pe zona pe care vrei să respiri. Așadar, respirăm sub palmele noastre, astfel încât acestea să se ridice. Ne punem mâinile pe abdomenul inferior, sau pe părțile laterale ale abdomenului. Este posibil să nu reușiți să respirați lin, exact în zona selectată prima dată, dar nu renunțați, prin rpăbdare și exercițiu, acest lucru va deveni mai ușor.
Un alt exemplu de exercițiu, este podul - întins pe spate cu genunchii îndoiți, strângeți mușchii fesieri pentru a vă ridica pelvisul și spatele de pe sol, mențineți poziția timp de câteva secunde, apoi întindeți-vă din nou pe spate. Acordăm mare atenție poziției regiunii lombare. Putem modifica exercițiul prin întinderea unui picior, adică, ne vom ridica doar cu un singur picior de susținere. Vom face câteva repetări și vom schimba alternativ piciorul de sprijin.
Pentru exercițiul următor, vom adopta o poziție în patru picioare, cu genunchii și palmele pe sol. Articulațiile șoldului și umerilor trebuie să formeze un unghi de 90°. Din această poziție de pornire, întindem brațul drept și piciorul stâng simultan și invers. În timpul executării acestui exercițiu, centrul corpului trebuie să rămână în poziție fixă, ca la început, fără a ne transfera greutatea în față, sau în spate.
În cele din urmă, ne așezăm pe spate, cu brațele liber lângă corp, cu spatele lipit de sol, iar acest lucru îl vom menține pe tot parcursul exercițiului. Ridicați picioarele de pe sol, astfel încât genunchii să formeze un unghi de 90°, ceea ce înseamnă că tibiile sunt paralele cu solul. Ținând ambele picioare în această pozție, alternativ coborâți câte un călcâi pe sol și reveniți la poziția inițială.
Există un număr mare de exerciții care vă vor ajuta să vă construiți un corset muscular puternic, care vă va oferi suport zilnic și vă va scăpa de dureri.