Doresc să încerc masajul thailandez. La ce mă pot aștepta de la acesta?
În jurul masajului thailandez s-au brodat multe mituri. Se spune adesea, că această tehnică străveche este dureroasă și necesită curaj pentru a rezista procedurii. Deci, cum este de fapt în realitate?
De unde a apărut?
Tehnicile de masaj thailandez sunt influențate de medicina tradițională din diferite regiuni ale Asiei de Est. Masajul tradițional thailandez provine din zona Indiei, iar istoria sa datează de peste 2500 de ani.
A fost adus în Thailanda și în alte țări în principal de către călugării budiști. Călătorii care au simțit efectele acestui masaj asupra propriului corp, l-au îndrăgit ulterior și l-au recomandat și în Europa.
Cum este de fapt acest masaj?
Comparativ cu masajul clasic suedez, care este cel mai des întâlnit în zona noastră, masajul thailandez este cu totul altceva. Acesta folosește elemente de yoga și stretching pasiv, unde terapeutul întinde corpul persoanei masate, și, în același timp, lucrează cu punctele energetice ale corpului.
Masajul thailandez nu se efectuează pe masa de masaj, ci, cel mai adesea pe o saltea direct pe sol. Clientul rămâne îmbrăcat în haine largi și confortabile, iar maseur-ul nu folosește nici un fel de produse pentru masaj.
Spre deosebire de alte tehnici, în cadrul masajului thailandez este masat întregul corp la o ședință, nu doar o parte a acestuia. Prin urmare, este indicat să vă alocați suficient timp, atunci când doriți să mergeți la un masaj thailandez.
Decursul masajului
Ca și în cazul tuturor tipurilor de masj și aici este valabil faptul, că fiecare terapeut oferă o altă experiență. În special, dacă terapeutul a absolvit cursul de masaj thailandez direct în Thailanda. Versiunea Europeană de exemplu, foarte des, nu include „umblatul“ pe spatele persoanei masate. Această metodă este efectuată în Thailanda, de către maseurii experimentați cu mulți ani de practică. Saloanele de masaj sunt echipate acolo, cu tije care atârnă din tavan, de care maseurul se ține reglând astfel presiunea exercitată pe spatele clientului.
Terapia începe în mod tradițional prin spălarea picioarelor, iar masajul avansează de la călcâie spre cap. Maseurul atinge, flexează, răsucește și poziționează fiecare parte a corpului și fiecare articulație, astfel încât mușchii, tendoanele și articulațiile să se relaxeze. În plus, se dedică palpării și compresiei punctelor individuale pe liniile energetice.
Conform medicinei tradiționale, există până la 72.000 de căi energetice de-a lungul întregului corp, dar masajul thailandez se concentrează pe zece dintre ele – cele mai importante. Acestea sunt masate profund, iar maseurul își folosește nu doar degetele mari și palmele, ci și antebrațele, coatele, genunchii, sau călcâiele.
Maseurul se concentrează pe punctele în care energia stagnează. Prin masaj, căile energetice sunt eliberate, curățate și întregul sistem intern al corpului începe să funcționeze mai bine.
Efectele masajului thailandez
Masajul thailandez vizează nu doar relaxarea fizică, dar și psihică a clientului. Acesta ar trebui să includă și meditația – relaxarea completă, în care se percep doar semnalele propriului corp.
Pentru mulți Europeni asta este o mare provocare. Nu suntem învățați să medităm, să ne predăm complet corpul în mâinile maseurului și să relaxăm mintea. Stilul de viață sedentar cauzează, de asemenea faptul, că masajul thailandez este adesea obositor, sau chiar dureros pentru noi.
După un masaj thailandez vă puteți aștepta la:
- Depocvărarea și relaxarea întregului corp
- Ameliorarea durerilor musculare și articulare
- Relaxarea tendoanelor și o mai bună mobilitate corporală
- Îmbunătățirea circulației limfatice, detoxifierea corpului
- Stabilizarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației sanguine
- Întărirea sistemului imunitar
- Reducerea stress-ului, relaxarea minții
- Calmarea și întărirea sistemului nervos
- Îmbunătățirea puterii de concentrare
Aveți grijă cu masajul thailandez, dacă...
Dacă nu mergeți regulat la masaj și nu vă angajați în mod regulat în activități care implică întinderea (de exemplu, yoga), alegerea unui masaj thailandez chiar la început, ar putea fi o greșeală. Poate fi prea solicitant pentru corpul dvs și vă va descuraja de la încercarea altor tipuri de masaj.
Este mai bine să începeți cu masajul clasic al spatelui și membrelor cu ulei și cu exerciții fizice regulate. Apoi vă veți bucura cu adevărat de efectele unui masaj thailandez.
Masajul thailandez nu este recomandat persoanelor care suferă de osteoporoză, varice, hipertensiune arterială și imediat după leziuni. Maseurul ar trebui, de asemenea, să fie informat cu privire la alte limitări fizice, cum ar fi menstruația, sarcina, răcelile sau problemele cu vertebrele, plăcile, sau articulațiile.
Ați încercat vreodată masajul thailandez, acasă, sau direct în Thailanda? Scrieți-ne în comentarii cum a fost!