Dry brushing sau curățarea pielii cu peria uscată
Ce este dry brushing sau periajul uscat? Metoda din ce în ce mai îndrăgită de curățare, îmbunătățire a circulației sângelui și înfrumusețare a pielii, are și alte beneficii. În articol, veți citi despre ele și, în plus, vă vom sfătui ce instrumente de dry brushing să alegeți și cum să procedați atunci când tratați corpul cu o perie uscată.
De ce peria uscată?
Utilizarea unei perii cu peri naturali pentru curățarea pielii și peeling blând este cunoscută de foarte mult timp, în primul rând din Ayurveda și medicina indiană. Esența sa este curățarea și exfolierea pielii în condiții uscate, fără a folosi apă.
Dry brushing se efectuează de obicei acasă, ca auto-îngrijire, dar îl puteți întâlni și ca o procedură interesantă în saloanele de masaj, sau de cosmetică. Peria, cu care vi se va face tratamentul, rămâne a dvs, din motive de igienă, aceasta nu va fi niciodată folosită pe un alt client. Chiar și acasă, este indicat ca fiecare persoană din locuință să aibă propria perie uscată, la fel ca și în cazul periuței de dinți.
Din păcate, acest tratament nu este potrivit pentru dvs dacă aveți pielea foarte sensibilă, suferiți de eczeme, acnee sau orice altă boală care slăbește pielea. Evitați periajul pentru o perioadă, dacă pielea este arsă de soare, aveți erupții cutanate, sau vi s-au efectuat recent proceduri cutanate.
La ce beneficii vă puteți aștepta în cazul periajului regulat?
În cazul utilizării periei, trebuie să alegeți instrumentul potrivit și să acționați blând. Pielea se poate înroși pentru o perioadă scurtă de timp, dar aceasta nu ar trebui să fie zgâriată, sau deteriorată după tratament. Din contră, în cazul utilizării regulate a periei uscate scăpați de pielea moartă, circulația sângelui se va îmbunătăți la nivelul pielii, iar aceasta va fi mai fină și mai elastică.
Peeling-ul pielii
O persoană sănătoasă pierde aproximativ jumătate de kilogram de piele pe an, deoarece celulele sale sunt în mod constant reînnoite, iar stratul superior este decojit. În timpul periajului uscat, îndepărtăm stratul superior al pielii și ajutăm la reînnoirea acesteia.
Pielea poate respira mai bine, îndepărtăm depunerile din pori, îmbunătățim circulația sângelui, ceea ce înseamnă o mai bună circulație a oxigenului, nutrienților și îndepărtarea impurităților. Pielea rămâne mai fină, fără zone uscate, cu mai puține fire de păr încarnate și poate folosi mai bine ingredientele de îngrijire din produsele cosmetice.
Ajutor pentru sistemul limfatic
Periajul se face în mod ideal cu mișcări ușoare și lungi și întotdeauna în direcția de la membre către centrul corpului, adică în conformitate cu fluxul limfei.
Acest lucru face ca organismul să lucreze mai ușor cu limfa și fluidele. Vizibilitatea celulitei și a vergeturilor, senzațiile de tensiune și picioarele grele sunt reduse. Și nu în ultimul rând, ne susținem imunitatea, deoarece limfa care acum curge lin, va duce celulele albe din sânge acolo, unde sunt necesare pentru a lupta împotriva agenților patogeni.
Efect antistress
Tratamentul blând cu peria este ca o mângâiere. Circulația sângelui este îmbunătățită la nivelul pielii astfel curățate, aceasta rămânând tonifiată și suplă. Periajul uscat cu mișcări lente, urmat de un duș cald la final, este potrivit ca ritual înainte de culcare, iar periajul mai energic, urmat de un duș cu apă doar călduță, pregătește corpul pentru o zi activă de dimineața.
Periajul uscat este o procedură de autoîngrijire care se face cel mai bine pe îndelete și cu senzația bună, că ne oferim o îngrijire suplimentară.
Ce accesorii sunt potrivite pentru dry brushing?
Alegeți o perie cu peri naturali, fibre animale sau vegetale. Atenție, periile destinate utilizării atunci când sunt umede, pot fi prea aspre. Este bine ca peria să aibe mâner, o bandă cu ajutorul căreia se prinde de mână, astfel va fi mai confortabil de ținut.
Dacă aveți pielea sensibilă, puteți începe cu periile fine pentru decolteu pe care le puteți folosi pe întregul corp. Pielea se va obișnui treptate, iar ulterior puteți trece la perii puțin mai dure.
După tratamentul cu peria, puteți face un duș călduț și îi puteți oferi pielii hidratare și nutriție, folosind de exemplu laptele hidratant de corp cu apă minerală din Dudince.
Nu uitați să curățați în mod regulat peria, cel puțin o dată pe săptămână, spălați-o cu săpun și apă caldă și lăsați-o să se usuce bine, la aer curat, cu perii în jos.
Cât de des trebuie făcut periajul uscat?
În funcție de nevoie, de tipul de piele și de tipul de perie pe care o utilizați, pentru că fiecare piele reacționează diferit. Periajul cu o perie moale se poate face zilnic. Pentru pielea sensibilă este suficient o dată pe săptămână.
În general, se recomandă efectuați periejul cu aceeași frecvență cu care v-ați exfolia de exemplu pielea, adică de 1-3 ori pe săptămână. Urmăriți reacția pielii dvs, iar după un timp veți simți exact, când este momentul să scăpați de stratul mort superior al pielii și să îmbunătățiți circulația sanguină la nivelul pielii.
Vă atenționăm totuși, că senzația de piele fină, cu o circulație sanguină bună și picioarele ușoare, creează dependență
Cum trebuie să procedăm în timpul periajului uscat?
Ca și în cazul tuturor tratamentelor care ajută sistemul limfatic, înainte de dry brushing, nu uitați de tratamentul de bază a sistemului limfatic. Cum se face acesta găsiți în manualul pentru masajul cu ventuze al feței și decolteului.
Din motive practice și igienice, se recomandă ca periajul să fie făcut în cadă sau în cabina de duș, astfel încât să nu hrăniți acarienii din pat, sau din apartament cu celulel moarte ale pielii dvs.
Începeți periajul de la degetele de la picioare. Faceți mișcări lungi și încete până la genunchi, din ambele părți, puteți efectua și cercuri în jurul gleznelor și a genunchilor.
Continuați peste coapse, efectuând mișcările spre ganglionii limfatici din zona inghinală. Masați fesele cu mișcări circulare orientate către exterior .
Împărțiți abdomenul în 2 jumătăți – zona de sub buric o periem cu mișcări care duc spre inghinal, iar deasupra buricului, de la talie în sus, la fel ca spatele. Mușchii pieptului îi periem cu mișcări direcționate către axile, însă femeilor li se recomandă o atenție sporită, în timpul periajului sânilor cu piele foarte fină.
Brațele le periem la fel ca picioarele, începând de la degete, în sus, spre umăr. În zona gâtului (atenție, din nou o piele foarte fină) efectuăm mișcări spre clavicule, stern și lateral spre axile, la fel ca și în partea superioară a spatelui și a zonei cervicale.
Dacă din cauza lipsei de timp, decideți să faceți de exemplu dry brushing doar la picioare, faceți întotdeauna înainte tratamentul limfatic de bază. Veți sprijini astfel fluxul limfei, golirea ganglionilor, iar tratamentul va avea un efect mult mai bun.
Așadar, încercați să vă împrieteniți și dvs cu peria uscată? Nu uitați să lucrați blând, în conformitate cu sensibilitatea pielii dvs. Efectul de după tratament, merită cu siguranță.