Gua sha nu este doar un beauty trend modern
Gua sha, sau guașa, este o modalitate de masaj, sau mai degrabă de tratare a corpului, în cadrul căreia pielea este masată cu un instrument rotunjit. Această tehnică este foarte veche, provine din Asia de Est, unde este încă folosită în familii și în practica medicală. În cazul nostru, întâlnim cel mai des această tehnică la specialiști în medicină chineză, acupunctori, sau maseuri cu pregătire în acest domeniu.
Conform medicinei tradiționale din Asia de Est, gua sha, ajută în cazul stagnării sângelui și a limfei în țesuturi. Circulația incorectă a sângelui și a limfei, au ca rezultat oboseală, rigiditate și durere musculară, cu puncte rigide, pe care le percepem ca fiind trigger points.
În Asia, întâlnim în practica gua sha, utilizarea unei linguri de supă tipice din ceramică, sau a unei monede vechi. Cu acestea este fricționată pielea de pe umeri, spate, gât și față.
Trei forme
Conform medicinei tradiționale chineze, cu ajutorul gua sha, energia chi stagnantă poate fi agitată, circulația sângelui, gestionarea fluidelor din organism, fluxul limfatic, sunt susținute și astfel starea generală a corpului este îmbunătățită. Practicienii medicinei chineze folosesc, de asemenea, o presiune crescută atunci când fricționează pielea. Ei încearcă mai întâi să înmoaie și să miște straturile superioare ale pielii și ale țesutului subcutanat și mai târziu ajung la straturile mai profunde ale mușchilor aplicând o presiune mai mare.
Cu toate acestea, tratamentul cu gua sha nu ar trebui să fie dureros. După terapie, rămân pe piele mici puncte roșii, tipice. Acestea sunt capetele foliculilor de păr „rupți”, nu sunt dureroase, deși pielea poate fi sensibilă în locul apariției lor pentru câteva zile, sau poate apărea o durere musculară în zona tratată. Dar apariția veziculelor cu sânge, indică deja o presiune excesivă asupra țesutului.
Potrivit majorității surselor, așa a apărut și denumirea metodei, gua înseamnă a zgâria, iar sha înseamnă nisip, deoarece punctulețele mici de pe piele, arată ca și cum persoana ar fi fost stropită cu nisip fin roz, roșu, sau violet. A doua explicație pentru sha este rea, iar gua sha ar însemna „a îndepărta tot răul”.
În SUA, gua sha a fost însușită și adaptată de kinetoterapeuți și o vom întâlni acolo sub numele de tehnica Graston. Ei explică acțiunea acestei tehnici pe baza anatomiei și fiziologiei, în timp ce medicina tradițională chineză privește guașa din punctul de vedere al susținerii circulației sângelui și circulației energiei chi. Cu toate acestea, indicațiile și rezultatele sunt aceleași pentru ambele forme.
Un al treilea mod de a folosi gua sha este ca tratament facial cosmetic blând. În loc de fricționare, se folosesc mișcări lungi și blânde de-a lungul contururilor feței, în conformitate cu fluxul limfei, cu scopul de a pune în circulație sângele și de a întinde pielea, de a stimula producția de colagen, iar în cazul efectuării regulate a tratamentului, pe față se poate observa un efect anti-age vizibil, dispar umflăturile, iar vizibilitatea ridurilor este mai redusă, contururile feței sunt tonifiate.
Instrumente
Conceptul modern al tehnicii gua sha folosește instrumente rotunjite, care se potrivesc bine în mână și permit în același timp, diferite moduri de masare a pielii, cu mișcări mai largi, sau mai înguste, sau speciale pentru conturarea feței. Împreună cu instrumentul, se folosește un ulei de masaj, pentru față, un ser hrănitor, sau un alt agent de masaj, astfel încât instrumentul să alunece mai ușor pe piele.
Cele mai comune materiale sunt pietrele semiprețioase, în special jadeitul și cuarțul roz. Pe lângă faptul că pot fi șlefuite neted, sunt foarte estetice și plăcute la atingere, medicina chineză le atribuie și diverse alte proprietăți vindecătoare, cu care pot susține tratamentul.
Răzuitoarele gua sha din corn de bivol sunt, de asemenea, plăcut netede și rotunjite și pot fi modelate în diferite tipuri. Acestea nu sunt atât de fragile, precum uneltele gua sha din pietre semiprețioase.
Instrumentele Gua sha, sunt de asemenea, realizate și din piatră vulcanică sau marmură, astfel încât acestea pot fi încălzite, sau răcite înainte de tratament. Kinetoterapeuții preferă instrumentele gua sha din oțel chirurgical.
Practicanții din Asia de Est, folosesc chiar și o tehnică de fricționare a zonei din jurul coloanei vertebrale, cu o bucată de ghimbir înmuiată în vin de orez, în cazul unei oboseli fizice mari, după o muncă grea.
Indicații
În sensul clasic, gua sha rezolvă o gamă destul de diversă de probleme. Nu doar rigiditatea și durerea musculară, ci și relaxarea miofascială a mușchilor rigizi, a fasciei, limfei, înmuierea țesutului cicatrizat, relaxarea spasmelor musculare și sprijinul vindecării țesuturilor.
Gua sha îmbunătățește microcirculația și ameliorează durerea chiar și în afecțiuni mai grave, precum artrita, neuropatia superficială, inflamația cronică, mastita după naștere în timpul alăptării, durerile de spate, sau durerile de cap. De asemenea, i se acordă credit pentru îmbunătățirea imunității și este bună în caz de răceli, congestie sinusală, probleme respiratorii și pulmonare și simptome de premenopauză.
Pe lângă efectul asupra organismului, gua sha prezintă și un efect pozitiv asupra psihicului, în cazul anxietății și problemelor de somn, mai ales în combinație cu acupunctura.
Pentru cine nu este potrivită tehnica gua sha
Printre contraindicațiile acestei metode putem include toate afecțiunile problematice asociate cu sângele, în special cu coagularea acestuia. Prin urmare, nu este potrivită pentru persoanele care iau medicamentație anti-coagulantă, care au o problemă medicală care afectează venele, de exemplu tromboză venoasă, persoanele cu implanturi, stimulator cardiac, hipertensiune arterială etc.
De asemenea, nu este recomandată pentru afecțiuni infecțioase, tumori, răni nevindecate, ulcere pe piele, trebuie menținută prudență pentru afecțiuni mai severe de diabet și probleme ale pielii precum psoriazis, eczeme, rozacee, cuperoză pe față, sau pe corp și nu se recomandă fricționarea pielii cu multe alunițe vizibile, sau proeminente.
Dvs ați încerca tratamentul Gua sha? Sau, v-ar plăcea să învățați să practicați această metodă? Ca parte a tratamentului de înfrumusețare, videoclipurile și internetul vă vor ajuta, aici masajul facial gua sha a devenit un trend viral în ultimii doi ani. Dacă doriți să utilizați guașa cu intenție terapeutică în practicarea masajului, vă recomandăm să urmați un curs la o școală de masaj acreditată.