Masaj, fizioterapie sau reabilitare?
Deși majoritatea oamenilor au cel puțin informații de bază despre munca unui maseur și lucrător în reabilitare, tind să fie stânjeniți în timpul fizioterapiei. Vom discuta despre ce se ascunde sub fiecare termen și când să vizităm ce specialist.
Definitia termenilor
Fizioterapia este adesea înțeleasă ca parte a reabilitării medicale. Fizioterapia înseamnă tratament, respectiv corectarea bolilor sau stărilor care dăunează organismului prin metode fizice, adică în primul rând prin exerciții și manipulare expertă a corpului și a structurilor sale.
Rehabilitarea pur și simplu pune înapoi în starea inițială. În acest context, desigur, este vorba despre organismul uman, corpul și organele sale. Scopul reabilitării este de a folosi proceduri mecanice și exerciții adecvate pentru a restabili funcția corpului și a organelor umane sau pentru a le ajusta în mod corespunzător.
Masajul este un sistem de senzații tactile care stimulează mecanic mușchii periferici, vasele de sânge și nervii. Sarcina masajului este de a relaxa fizic și mental persoana masată, de a restabili bunăstarea fizică și psihică, circulația sângelui în mușchi și piele și de a îmbunătăți mobilitatea articulațiilor, îmbunătățește metabolismul și ajută la detoxifiere prin îmbunătățirea circulației sanguine și limfatice, pentru ca sportivii să se pregătească pentru performanță sau să se relaxeze după performanța sportivă.
Cooperarea
Acum că am definit termenii, să-i combinăm din nou într-un singur întreg. Kinetoterapeutul, terapeutul în reabilitare și maseurul vin ca proverbialii Trei Regi și ne aduc cadouri prețioase pentru sănătatea, bunăstarea fizică și psihică și performanța noastră. A văzut cineva vreodată doar unul venind în loc de trei regi? Nu, nu, asta ne-ar strica sărbătorile. Aceste trei domenii sunt strâns legate, se amestecă și cooperează strâns.
După ce să alegi
Masajul
Pentru o persoană sănătoasă obișnuită, cea mai comună alegere este un maseur, care va ajuta la eliminarea oboselii fizice și mentale. Masajul relaxează mușchii și articulațiile rigide, induce o senzație de bine și relaxare. Maseurul poate ajuta, de asemenea, cu dureri minore sau majore de la suprasolicitarea musculară, blocaje și spasme.
Un masaj efectuat în mod regulat îmbunătățește considerabil starea generală a corpului, reduce stresul, stimulează metabolismul, ajută circulația sângelui în mușchi, regenerează și armonizează corpul uman.
Să nu uităm de rolul masajului în domeniul sportiv. Și asta atât în faza pregătitoare, antrenament, cât și în timpul sezonului, unde maseurul sportiv poate rezolva rapid suprasolicitarile, incită sau liniștește sportivul înainte și după performanță și are grijă de bunăstarea fizică și psihică a acestuia.
Din punctul de vedere al menținerii funcționalității și sănătății organismului și al îmbunătățirii performanței, o persoană care face sport mai intens sau suferă de dureri repetate și blocaje în anumite părți ale corpului ar trebui să contacteze un kinetoterapeut.
Fizioterapia
Orice problema legată de mișcarea si functionalitatea corpului, precum postura incorectă la copii și adulți, suspiciunea de picioare plate, scolioza incipienta la copii si probleme cu coloana în general, se află in mâinile kinetoterapeutului.
Kinetoterapie este de mare ajutor după operații ale sistemului musculo-scheletic (înlocuire articulară, gleznă, genunchi etc.). Un kinetoterapeut vă va învăța cum să mergeți cu cârje și exerciții blânde și direcționate, astfel încât să fiți în formă cât mai curând posibil. De asemenea, rezolvă problemele legate de impuls și amplitudinea mișcării, sarcina și pregătirea pentru naștere și, desigur, îngrijirea sportivilor și îmbunătățirea performanței acestora sau prevenirea accidentărilor.
În funcție de dificultățile voastre, kinetoterapeutul va alege dintr-o gamă largă de opțiuni o modalitate de a vă ajuta cu durerea și disconfortul. El poate face diverse teste de mișcare cu dvs., poate aplica masaj, bandă, bănci, tipuri selectate de exerciții sau manipulare corporală.
Dar sarcina lui este, de asemenea, să învețe clientul poziția corectă, stilul de viață, tipurile de exerciții adecvate și respirația adecvată. Dacă faceți sport, un kinetoterapeut vă poate evalua, de exemplu, tehnica de alergare și vă poate oferi sfaturi despre cum să alergați pentru a nu vă deteriora articulațiile și tendoanele.
Rehabilitarea
Pe teritoriul fostei Cehoslovacie (și nu numai acolo), datorită istoriei îndelungate a industriei spa, este considerat cel mai vast termen. Acest domeniu este într-o continuă dezvoltare.
Un terapeut în reabilitare lucrează de obicei cu un medic și urmează instrucțiunile acestuia. Reabilitarea se realizează atât pe termen scurt (de exemplu, sejururi balneare), cât și pe termen lung (condiții post-operatorii și post-traumatice), dar relativ intensiv.
Pentru a restabili cea mai bună stare posibilă a clientului, sau atenuând consecințele bolii sau rănilor, reabilitarea folosește adesea și acțiunea energiei fizice, cu alte cuvinte, forțele naturii:
- energia electrică,
- căldura,
- lumina,
- puterea apei,
- izvoare termale,
- nămol, peșteri de sare și gheață,
- aer alpin.