Masajul din punctul de vedere al științei – nu este doar o mângâiere
Are masajul efecte pozitive asupra corpului și psihicului? Fără îndoială, practica a dovedit acest lucru de milenii. Dar numai în ultimele decenii masajul a intrat și el sub controlul științei. Să ne uităm la câteva dintre procesele, pe care masajul le induce în organism, de la nivel muscular până la nivel celular.
Practică: Masajul funcționează
Masajul a fost cu noi de milenii, fără să ne îndoim că ajută. Cu toate acestea, este în natura oamenilor să caute esența lucrurilor, iar mulți maseuri și clienți, nu se mulțumesc cu informația că masajul face bine unei persoane, vor să știe și de ce.
Efectele observabile frecvente ale masajului, pe care le putem măsura, sau chiar simți prin atingere, sau le vedem cu ochiul liber, sunt de exemplu:
- atenuarea tensiunii musculare și a durerii,
- îmbunătățirea circulației sanguine,
- un somn mai bun,
- reducerea stresului și a anxietății,
- îmbunătățirea stării de spirit, relaxare mentală.
De asemenea, știm că în timpul unui masaj, după un anumit timp, se activează sistemul nervos parasimpatic, adică partea sistemului nervos vegetativ care declanșează procese în organism, care necesită o stare de odihnă în organism: digestia, regenerarea, aprofundarea respirației, relaxarea.
Trecerea corpului la parasimpatic durează un anumit timp (și asta este și individual), motiv pentru care se recomandă ca, de exemplu, un masaj al spatelui să dureze cel puțin 30 de minute. În combinație cu eliberarea hormonilor fericirii și reducerea hormonilor de stres din sânge, masajul este nu doar plăcut, ci și o procedură vindecătoare.
Cu ajutorul masajului efectuat în mod regulat, ne putem aștepta nu numai la efecte temporare, ci și la efecte pe termen lung, dintre care vom aminti:
reducerea proceselor inflamatorii din organism datorită efectului benefic al masajului asupra- sistemului cardiovascular și limfatic,
- îmbunătățirea stării țesutului cicatrizat, slăbirea aderențelor,
- o mobilitate mai bună a articulațiilor și o flexibilitate crescută.
Prin urmare, masajul este o terapie al cărei efect pozitiv este dovedit de rezultatele în practică, atât după o singură terapie individuală, cât și după vizite regulate efectuate la mseur, la intervale rezonabile.
Ce se întâmplă în celulă?
Hai să încercăm să ne scufundăm mai adânc în corpul care este supus unui masaj. Diverse studii științifice au stabilit informații parțiale despre efectul masajului, de exemplu, acesta reduce semnificativ cantitatea de hormon arginină vasopresină (AVP), care are rolul de a constrânge vasele de sânge, care crește tensiunea arterială și, de asemenea, inhibă excreția de urină.
Al doilea hormon asupra căruia masajul are un efect dovedit, este hormonul stresului cortizol. De asemenea, a fost observată o creștere tranzitorie a nivelului de celule roșii din sânge și a numărului și a activității celulor albe din sânge, așadar masajul contribuie la îmbunătățirea metabolismului și a imunității.
Dar ce se întâmplă la nivel celular? Studiul*, care a împărțit oamenii în două grupuri, primul primind un masaj după exercițiu fizic, iar al doilea nu, a scos câteva constatări interesante. În sânge și țesutul muscular, după masaj, au găsit o cantitate crescută de genă responsabilă de dezvoltarea mitocondriilor și, în același timp, au observat o activitate mai scăzută a genelor asociate cu inflamația.
Reducerea expresiei genelor asociate cu inflamația înseamnă că celulele au produs mai puține proteine care susțin procesele inflamatorii după masaj. O creștere a expresiei genelor asociate cu formarea mitocondriilor a dus la o producție mai mare de proteine necesare formării și funcționării mitocondriilor după masaj, ceea ce poate îmbunătăți metabolismul energetic al celulei.
Mitocondriile sunt organite celulare, le putem numi și organe ale celulelor care îndeplinesc funcții specifice, de exemplu, produc ATP (adenozin trifosfat), o sursă de energie pentru procesele celulare, se ocupă de conversia nutrienților în energie, participă la sinteza unor molecule (hormoni, hemoglobina), ajută la adaptarea celulei la stres etc..
Modificările înregistrate în expresia genelor au dezvăluit potențialul masajului de a contribui la reducerea proceselor inflamatorii, în principal în țesutul muscular masat, rezultând o regenerare musculară mai rapidă și reducerea inflamației după efort fizic.
Faptul, că aceste modificări au fost înregistrate și în sânge, poate indica faptul că masajul poate avea efecte pozitive similare asupra întregului organism, asupra capacității sale de a face față proceselor inflamatorii, asupra imunității și asupra sănătății.
Așadar faptul că terapia prin masaj îmbunătățește timpul de recuperare după antrenamente și accidentări, a fost deja stabilită de știință, după practică. Cu toate acestea, există încă multe întrebări fără răspuns și un domeniu larg pentru cercetări ulterioare în domeniul efectului masajului asupra corpului și psihicului.
*Crane, J. D., Ogborn, D. I., Cupido, C., Melov, S., Hubbard, A., Bourgeois, J. M., & Tarnopolsky, M. A. (2012). Massage therapy attenuates inflammatory signaling after exercise-induced muscle damage. Science translational medicine, 4(119), 119ra13.