Masajul și durerea I.: Masajul trebuie să doară?

9.8.2022AvansareCitire până la 10 minut

Motivul eternei dileme dintre două tipuri extreme de clienți. Pentru primii, nicio presiune din partea maseurului nu este suficient de puternică, ar prefera un bulldozer, sau să li spargă corpul cu mănuși de box. Ceilalți strigă de durere, chiar dacă maseurul masează la 10 cm deasupra pielii. Deci,cum e cu durerea în timpul masajului?

Durere în timpul masajului

Ce este durerea?

Percepția durerii este un fenomen complex, căruia oamenii de știință și experții în medicină i se dedică intensiv. Să luăm o procedură medicală foarte simplă, cum ar fi găurirea dinților. Pentru unii, este o experiență extraordinară, pentru alții este un coșmar.

International Association for Study of Pain a definit durerea în 1984 astfel: „Durerea este o senzație neplăcută sau o experiență emoțională asociată cu leziuni tisulare reale sau potențiale sau descrise în termenii unei astfel de leziuni.“

Expresia „potențiale daune” este importantă pentru maseur. Acesta sugerează că percepția durerii poate, de asemenea, intensifica anticiparea acesteia. Un bun exemplu aici este mersul la medicul dentist, sau frica de ace și injecții.

Fiecare persoană are o toleranță diferită la durere, adică capacitatea de a rezista durerii fără consecințe fizice, sau psihologice semnificative. Gradul de toleranță poate scădea sau crește în funcție de mulți factori (de exemplu, îngrijorare, sănătate precară, recurența durerii, față de opiacee, alcool, credință puternică în îmbunătățire și încredere în terapeut).

Percepția durerii este o chestiune foarte individuală și nu poate fi una constantă nici măcar la aceeași persoană. Fiecare persoană are zile în care este mai sensibilă la durere și zile în care poate „suporta”.

Pragul durerii în timpul masajului

Și va durea acest masaj?

Dacă auziți această întrebare de la un client, ar trebui să-i acordați atenție. Este posibil ca, clientul să nu fi avut parte niciodată de un masaj, să aibă o experiență proastă cu masajul fie în persoană, fie din auzite, sau are o natură anxioasă, sau suferă de unele probleme de sănătate asociate cu durerea.

După întrebare, ar trebui să discutați cu clientul înainte de masaj. Întrebați despre experiența acestora cu masajul, despre contraindicații, explicați-le ce presupune masajul, la ce se pot aștepta în timpul masajului și după masaj. O versiune scurtă a interogării ar trebui să fie efectuată în mod obișnuit de masseur, cu fiecare client, mai ales dacă acesta îl vede pentru prima dată. Pentru vizitele repetate, două întrebări consacrate, vor fi suficiente: Cu vă simțiți azi? Ce mai este nou?

Durerea în timpul masajului și trăirea subiectivă a acesteia

Lectorii de la cursul tehnicilor de masaj sunt foarte des întrebați dacă masajul ar trebui să doară. Răspunsul este destul de simplu. Masajul poate să doară, dar ar trebui să doară plăcut. Desigur, există tehnici de masaj care dor mai tare, sau în care durerea este mai calculată.

Senzația de durere în timpul masajului este individuală

Pentru a înțelege mai bine ce se ascunde sub termenul de „durere plăcută de masaj”, aceasta trebuie sa fie durere pe care un anumit client o definește ca fiind tolerabilă. Așa că atunci când este întrebat dacă doare, el răspunde da, dar poți; Da, dar este bine; Da, dar ajută; Da, dar mă descurc cu asta. Și mai presus de toate, răspunde el, nu înghite lacrimi și nu învinge leșinul

Apropo – comunicarea. Dacă atingeți limita de durere tolerabilă în timpul masajului, procedați cu precauție sporită. Scopul masajului este relaxarea mușchilor (sau tratarea țesuturilor), astfel încât clientul să-l evalueze în continuare ca fiind plăcut și util și nu ca dureros și frustrant.

Când pragul de durere tolerabilă este depășit, mușchii reacţionează la un altfel de stimul dureros prin respingere și retragere, ceea ce este exact opusul a ceea ce încercăm să realizăm. Prin urmare, procedați încet și comunicați cu clientul. După ce ați aflat unde este cel mai dureros loc, puteți să-i acordați atenție în detaliu și să alternați masajul intensiv cu mișcări mai blânde de relaxare.

Amintiți-i clientului să respire adânc, până în abdomen și să nu își țină respirația când simte durere. Organismul primește mai mult oxigen, iar metabolismul are o șansă mai mare de a procesa toți stimulii din masaj, în același timp, concentrarea minții clientului asupra respirației, îl detașează parțial de percepția durerii.

Comunicarea în timpul masajului este cheia împotriva durerii

Nici măcar Roma nu a fost construită într-o zi

Clientul își „lucrează” adesea corpul câteva săptămâni, chiar luni, înainte de a veni la tine pentru un masaj, spunând că ceva îl doare, că are probleme cu mișcarea, lucrul și somnul.

Încercarea de a rezolva totul într-o singură ședință de masaj este uneori inutil de eroică. Aveți încredere în capacitatea de regenerare a corpului clientului și acordați-i timp. În acest sens, instruiți clientul, explicați-i semnificația exercițiilor, încălzirii, automasajului și relaxării și programați-l pentru următoarea ședință.

Corpul uman nu este o mașină și uneori reacțiile sale sunt surprinzătoare și imprevizibile. În masaj, este adesea necesar să induci ceea ce numim durere, dar ar trebui să fie tolerabil și plăcut. Vânătăile după un masaj, cu excepția cazului în care este vorba despre ventuze sau un client cu vase de sânge slabe (de care clientul ar trebui să se îngrijească și el), nu sunt de dorit.

Cum gestionați durerea clienților de la masaj?

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.