Masajul și durerea II.: Durere după masaj – cum gestinonăm această situație?
Clienții vin la masaj pentru a scăpa de durere. Dacă clientul are dureri semnificative după masaj, ceva nu este în regulă. Cum se poate întâmpla așa ceva? Și cum trebuie gestionată durerea după masaj, ce trebuie să sfătuiți clientul?
Dacă clientul specifică o „blocare” a doua zi după masaj, sau are senzații de rigiditate și dureri musculare neplăcute, pur și simplu simțindu-se mai rău decât înainte de masaj, acest lucru nu va fi o bucurie pentru nimeni. Mai ales dacă clientul este supărat și refuză să facă față situației și să încerce să rezolve problema, vrea doar să dea vina pe maseur, pe care îl consideră a fi cauza problemelor sale. Un caz mai fericit, ar fi dacă clientul apelează la dumneavoastră cu încredere și vă cere sfatul.
Durerea după un masaj este adesea autoprovocată de către client
Și dvs le specificați clienților, că este necesar să mențină un regim de relaxare după masaj? Și sunteți siguri, că ei știu ce presupune lucrul acesta?
Nu strică să le reamintiți clienților că organismul încă procesează masajul, timp de aproximativ 24 până la 72 de ore, după ședința propriu zisă de masaj. Dacă clientul dorește să profite la maximum de beneficiile masajului și să evite durerile de cap, sau blocajele musculare, ar trebui respectate câteva principii de bază: regim adecvat de hidratare, regim de odihnă și căldură.
Un regim adecvat de hidratare va furniza organismului suficiente lichide, astfel încât să poată procesa metabolic toate impuritățile, care au fost spălate în timpul masajului. În mod normal, după un masaj producția de urină crește. Băuturile dulci, alcoolice și cu cofeină, după un masaj, nu sunt o alegere bună. Dimpotrivă, apa pură sau minerală, sau ceaiul din plante, sau fructe, precum și sucurile proaspete de fructe și legume, sau apa de cocos, vor ajuta organismul.
Menținerea la căldură a mușchilor masați, le permite mușchilor să se regenereze eficient. Se recomandă evitarea fluctuațiilor de temperatură, a curenților de aer și a aerului condiționat. De asemenea, ar trebui luată în considerare o vizită la o saună, o baie fierbinte etc.
Regimul de relaxare se aplică și activităților fizice. După masaj, clientul nu trebuie să solicite corpul cu activități fizice grele. Plimbarea sau întinderea sunt potrivite, dar spălarea ferestrelor, mutarea mobilierului, sau zugrăvirea apartamentului, cu siguranță nu. Acest lucru este valabil și pentru mișcările bruște, pe care uneori, oamenii le efectuează automat și inconștient, fără consecințe grave pe moment: întoarcerea bruscă a capului, aplecarea rapidă la urcarea în mașină, ridicarea obiectelor grele, sau a copiilor în brațe. Imediat după masaj, o astfel de mișcare poate duce la o accidentare.
Cum gestionăm durerea de după masaj?
Febra musculară după un masaj, este un lucru destul de obișnuit. Se întâmplă mai des în cazul persoanelor mai sedentare și a celor care nu au fost la un masaj de mult. De obicei nu este la fel de neplăcută, precum cea de după efort fizic intens, dispare în două zile, iar clienții nu o tratează în niciun fel.
Pot exista mai multe motive pentru care un client suferă de durere după un masaj. Pe lângă nerespectarea regimului de relaxare menționat mai sus, cauza poate fi, de exemplu, ignorarea pragului de durere în timpul masajului (am specificat în articolul Masajul și durerea I.) și o problemă de sănătate despre care clientul nu știe, sau despre care nu i-a spus maseurului.
Ce ar trebui însă, să sfătuim clientul să facă, pentru a scăpa cât mai repede de durere? Unii terapeuți mai experimentați, oferă o revizuire, adică repetarea masajului, dar acest lucru se poate face doar după câteva zile, după ce le permitem mușchilor dureroși să se regenereze.
Odihna
Organismul are nevoie de timp pentru a se regenera. Odihna în pat, respirația profundă, încălzirea zonei dureroase, hidratarea și un aport crescut de minerale sunt de obicei suficiente pentru a îmbunătăți starea, în decurs de una, sau două zile.
Căldura uscată
Căldura uscată (cel mai adesea în condiții casnice termoforul, plasture cu încalzire sau perna cu încălzire electrică) este un instrument universal pentru relaxarea musculară. De ce nu o cadă cu hidromasaj? Pentru că statul în apă fierbinte este plăcut și relaxant, dar porii pielii se deschid din cauza căldurii și pielea umedă se răcește rapid după baie. Exact acest efect (alternarea temperaturilor extreme) este nedorit în cazul unor dificultăți semnificative. Se recomanda mai degrabă împachetările cu sare, de exemplu cu sarea Epsom.
Cât timp ar trebui să încălzim mușchii? De 3 ori pe zi timp de 15 minute este minimul necesar. Pe unele saltele de încălzire electrice cu opțiunea de oprire automată, puteți și adormi. Plasturiii cu încălzire sunt practice, deoarece nu au nevoie de nicio unitate și încălzesc zona cu probleme timp de câteva ore.
Când să aplicați rece?
În general, frigul se aplică traumei proaspete și durerii acute cu potențial de inflamație și umflare. Dacă orice parte a corpului clientului prezintă aceste semne, acesta poate aplica și o folie de impachetare cu răcire. Cu toate acestea, nu aplicăm niciodată gheață sau alimente congelate din congelator, direct pe partea afectată a corpului, le învelim întotdeauna într-un prosop, cearșaf sau cârpă. Dacă simțiți că durerea se intensifică și devine acută și fulgerătoare chiar și atunci când nu vă mișcați, luați în considerare să consultați un medic.
Cremele funcționale
Cremele funcționale și balsamurile precum crema tailandeză Namman Muay, Strongpower sau Balsam Tigru pot relaxa și regenera foarte eficient mușchii. Prin urmare, mulți terapeuți maseuri și fizioterapeuți le folosesc în mod obișnuit în timpul/după masajele și tratamentele, în care au lucrat cu țesutul în profunzime și se poate aștepta o reacție dureroasă la client.
Un effect similar va oferi, de exemplu și Medistikul, care, datorită metodelor variabile de aplicare, este foarte potrivit și pentru uz casnic.
Întindere, respirație, automasaj
Întinderea ușoară până în punctul durerii, cu respirație profundă, poate ajuta, de asemenea, la relaxarea mușchilor. Cel mai bine funcționează în combinație cu încălzirea, atunci când mușchii sunt mai întâi relaxați prin căldură, iar apoi întinși ușor. Dacă clientul practică orice tehnici de respirație sau meditații, acestea pot fi de mare ajutor.
Dacă zona dureroasă este bine localizată, puteți ameliora durerea prin auto-masaj, la perete, sau pe sol cu ajutorul unei minge sau a un arici.
Completați cu minerale și apă
Un corp stresat de senzații de durere, va aprecia o bună hidratare și o rație mai mare de magneziu, care relaxează mușchii. De asemenea, puteți suplimenta cu potasiu, calciu și vitamine din grupa B (B6, B12 sau B-complex). Este necesar ca întotdeauna să se verifice dacă suplimentul alimentar selectat este potrivit pentru o anumită persoană, având în vedere starea de sănătate și medicamentele utilizate.
Când să contactați medicul?
Dacă starea clientului nu se ameliorează în câteva zile, sau chiar dacă durerea se intensifică, sau devine acută și fulgerătoare chiar și în repaus, fără mișcare, febră, paralizie a degetelor sau membrelor sau probleme cu urinarea, este cu siguranță timpul să consultați un kinetoterapeut sau medic.
Ca maseur sau terapeut, ați experimentat situații în care un client a avut dureri mari după masaj? Cum ați gestionat situația?