Nu este doar un bandaj obișnuit. Știci la ce folosesc benzile kinesiologice?

2.11.2021AvansareCitire până la 10 minut

Nu cu mult timp în urmă, ne uitam cu surprindere la sportivii de performanță ”decorați” cu benzi colorate, speciale, lipite de mușchi. Ce este asta și pentru ce le trebuie? Între timp, banda kinesiologică a devenit un ajutor bine cunoscut și căutat în fizioterapie.

Benzi kinesiologice

Unde a apărut banda kinesiologică?

Chiropracticianul japonez Dr. Kenzo Kase a lucrat la un nou tip de bandă pe la sfârșitul anilor '70. Benzile sportive tradiționale, sunt benzi adezive, care susțin și întăresc partea selectată a corpului, respectiv articulația, însă, restricționează mișcarea.

Dr. Kenzo Kase și-a imaginat o bandă care, atunci când este lipită, se va comporta similar cu pielea, va susține articulația, sau mușchiul, menținând în același timp posibilitatea de mișcare naturală.

Așa a luat naștere banda kinesiologică - bandă elastică din bumbac, cu adeziv pe o parte, care pe lângă faptul că oferă suport și reduce senzația de durere, suprimă imflamația și îmbunătățește performanța și regenerarea.

Cum funcționează?

Primele benzi kinesiologice au fost realizate dintr-un amestec patentat de bumbac și nailon. Astăzi, găsim pe piață zeci de mărci diferite de benzi, realizate din diferite materiale, chiar dacă bumbacul este în continuare la conducere.

banda kinesiologică poate îmbunătăți performanța

Toate aceste benzi au în comun scopul - sunt realizate astfel, încât elasticitatea lor să fie similară cu cea a pielii, așa încât cu banda lipită, să puteți utiliza partea tratată a corpului la întregul potențial al mișcării. Adezivul de pe benzi este ne-iritant, dar suficient de puternic pentru a rezista 3-5 zile chiar și cu transpirație și duș.

Banda lipită de piele se strânge ușor, fapt care ridică ușor pielea. Acest fenomen este descris ca efectul creării unui spațiu microscopic între piele și țesuturile de sub ea. Această ridicare, asigură o mai bună circulație a sângelui și o mișcare mai ușoară a limfei, astfel încât umflarea și durerea sunt reduse, iar regenerarea este accelerată în zona tratată.

De asemenea, banda aplicată în zona articulației deteriorate, accelerează regenerarea și ameliorează iritarea în țesutul afectat.

Cercetare vs. practică

Deoarece benzile kinesiologice sunt încă o noutate, există relativ puține cercetări care să le confirme efectele. Unii medici cred că lipirea unei benzi, va schimba fluxul de informații despre durere și presiune pe care receptorii din piele și țesuturi le transmit creierului.

Eliberarea presiunii asupra țesuturilor profunde, modifică atât mesajul, cât și răspunsul creierului, iar senzația generală de durere este ameliorată. Aceasta este, de asemenea, experiența aproape oricărei persoane care a încercat banda kinesiologică pe propria piele.

Banda kinesiologică reduce riscul de rănire musculară

Acest efect este de asemenea perceput în terapia cu ventuze, sau în cadrul tehnicilor de masaj soft. Manipulând pielea și țesuturile moi, le îndepărtăm ușor de straturile mai adânci de țesut (mușchi). Banda kinesiologică face același lucru, ușor, dar persistent, timp de câteva zile.

Cele mai bune rezultate sunt prezentate printr-o combinație de tehnici - de exemplu, compresia manuală a punctului de declanșare și aplicarea ulterioară a unei benzi kinesiologice pe locul dureros.

Efectele taping-ului

Atunci când aplică o bandă kinesiologică, terapeutul se așteaptă la următoarele efecte:

  • Susținerea mușchiului - În ciuda faptului că mușchiul este în prezent slăbit, un sprijin adecvat îi va susține capacitatea de a lucra pe deplin. Banda reduce riscul de crampe musculare și suprasolicitare musculară, fie că vorbim în sensul extensiei, fie în cel al contracției.
  • Îmbunătățirea fluxului lichidului corporal - un flux sanguin mai bun și relaxarea fluxului limfatic permit un aport mai bogat de oxigen și substanțe nutritive către mușchi
  • Demararea mecanismelor interne care suprimă durerea - lipirea benzii ar trebui să activeze mecanismele interne, iar rezultatul acestei activări este o senzație redusă de durere
  • Susținerea articulației - banda ar trebui să îmbunătățească mișcarea musculară, să o susțină și astfel să restabilească echilibrul musculo-scheletic în zona tratată
  • Îmbunătățirea perfomanței - Conștientizarea faptului că mușchiul problematic are sprijin în bandă, permite sportivului să se concentreze asupra performanței, temerile de rănire se diminuează și performanța se îmbunătățește
banda kinesiologică este un sprijin pentru mușchi și articulații

Gama largă de produse

Astăzi, oferta de benzi kinesiologice este cu adevărat largă. Practic nu puteți da greș în cazul mărcilor cunoscute, acestea dețin o calitate foarte bună.

Pe lângă benzile obișnuite, veți găsi pe piață și benzi, cu proprietăți care le determină pentru utilizări specifice. Pentru copii, sau persoane cu pielea sensibilă sunt potrivite benzile cu adeziv mai fin. Adaosul de piatră semiprețioasă mărunțită, turmalină în adezivul benzii, suține efectele analgezice și cele de vindecare.

Banda kinesiologică din mătase artificială nu absoarbe lichidele, este de până la 2x mai puternică decât bumbacul, iar la locul de aplicare oferă o senzație ușoară de răcire.

Pentru sporturile acvatice, unde rezistența benzii este necesară chiar și în condiții extreme, sunt potrivite benzile rezistente la apă.

Bandă kinesiologică Nasara 5cm x 5m

Bandă kinesiologică Nasara 5cm x 5m

38,00 Lei

Benzile kinesiologice sunt vândute în atât de multe culori, modele, dimensiuni și lungimi încât oricine, indiferent dacă este un individ, sau un club sportiv, își poate alege.

Nu încercați aplicarea singuri, acasă

Sună atât de confortabil. Vă uitați la un video despre cum se face, lipți banda singur pe picior și - ta dam - nu mai doare nimic.

Atât de simplu însă nu este. Taping-ul kinesiologic este cel mai bine efectuat de un kinetoterapeut, un maseur instruit, un medic, sau un alt profeionist. Pentru ca banda să fie lipită corect, este necesar să aveți cunoștințe despre mușchii și articulațiile din zona afectată, începuturile și terminațiile acestora și mișcarea lor funcțională. Tocmai cu asta se ocupă kinesilogia.

Aveți experiențe legate de benzile kinesiologice? Vom fi bucuroși dacă le veți împărtăși în comentarii.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.