Nu săriți peste mușchii fesieri în timpul masajului
Este uimitor, cât de mult pot influența corpul, mușchii fesieri funcționali, sau dimpotrivă nefuncționali. Aceștia influențează un număr mare de mișcări pe care trebuie să le realizăm zilnic, iar în domensiul sportului, aceștia sunt garanția stabilității, mobilității și a forței. Ce mușchi sunt implicați, care este rolul lor și care sunt beneficiile masajului mușchilor fesieri?
Mușchii fesieri și rolul acestora
Termenul de mușchi fesieri nu este unul exact, deoarece pe lângă cei trei mușchi fesieri (gluteus maximus, medius și minimus) trebuie să menționăm și ceilalți mușchi aflați sub ei, precum mușchiul piriform (m. piriformis), mușchii superior și inferior dublu (mm. gemellus superior și inferior), obturatorul intern (m. obturatorius internus) și alți mușchi de dimensiuni mai mici.
Acești mușchi asigură rotația externă în articulația șoldului și aducția. Gluteus maximus împarte un tendon cu mușchiul tensor fascia lata (tensor fasciae latae) iar în cooperare, efectuează extensia și rotația externă a piciorului în genunchi. Nervul sciatic trece, de asemenea, pe sub mușchiul piriform, astfel încât rigiditatea și inflexibilitatea mușchilor din această zonă provoacă durerea tipică care se întinde în partea inferioară a spatelui și a coapsei. Sună foarte tehnic, dar din punct de vedere practic, slăbirea acestor mușchi ne face să „ni se înmoaie genunchii”.
Întregul grup de mușchi menționat mai sus, face parte din lanțurile musculare, cu care corpul efectuează mișcări normale, cum ar fi așezarea și ridicarea de pe scaun sau canapea, ridicarea obiectelor mai mari de la sol, aplecarea înainte, urcarea și coborârea scărilor, sau a dealului, stabilitate atunci când stăm în picioare, mers și alergare normală și rapidă, atunci ei sunt „motorul nostru din spate” și într-un număr mare, de alte mișcări zilnice.
Când să masăm mușchii fesieri?
La cursurile de masaj, există o ușoară panică, atunci când anunțăm, că imediat a doua zi, vom învăța masajul mușchilor fesieri. Față de picioare, spate sau mâini, fundul este o parte mai intimă a corpului, dar trebuie privit din punct de vedere profesional. Acest masaj este foarte plăcut pentru majoritatea oamenilor și maseurii nu ar trebui să-l neglijeze, doar pentru că nu pot explica beneficiile pe care le aduce acest masaj organismului, unui client mai timid.
Majoritatea maseurilor tratează partea inferioară a mușchilor fesieri, atunci când masează picioarele și partea superioară, când masează spatele. Ideal ar fi însă, să masăm întregul fund, mai ales în cazurile, în care clientul menționează oricare dintre următoarele dificultăți:
- dificultatea de a se ridica de pe scaun, canapea, sau fotoliu,
- loc de muncă sedentar, o mare parte a zilei petrecută stând jos,
- durere deranjantă sau rigiditate în partea inferioară a spatelui, picioarelor, mușchilor fesieri,
- pierderea amplitudinii de mișcare (dificultate de a plasa glezna unui picior pe genunchiul celuilalt, incapacitatea de a sta în poziție turcească, dificultate în ridicarea picioarelor pe scări etc.).
Beneficiile masajului mușchilor fesieri
Includerea unui masaj amănunțit al mușchilor fesieri într-un masaj obișnuit, va aduce beneficii plăcute organismului. Acest lucru se datorează faptului că nu numai zona masată este relaxată, ci și alți mușchi și articulații, corpul câștigă o mobilitate mai mare în mișcare și scapă de durerile și rigiditatea inutile.
Masajul mușchilor fesieri:
- relaxează mușchii rigizi și astfel creează spațiu pentru o gamă naturală de mișcare în articulația șoldului,
- ameliorează presiunea și durerea în zona inferioară a spatelui,
- ameliorează presiunea asupra nervului sciatic,
- ameliorează tensiunea și durerea în partea inferioară a spatelui,
- stabilizează zona pelviană,
- restabilește poziția corectă a membrelor inferioare (degetele de la picioare orientate în față),
- ameliorează senzația de tensiune din spatele coapsei,
- poate ajuta la stabilizarea genunchiului și ameliorează durerile de genunchi,
- ajută la îmbunătățirea performanței atletice (mai multă forță, un echilibru mai bun),
- ameliorează presiunea în zona inferioară a spatelui și în jurul oaselor șoldului, în timpul sarcinii,
- relaxează întregul corp, facilitează mișcările din viața de zi cu zi (ghemuit, ridicare de greutăți, urcarea scărilor etc.).
Cum îl punem în practică
În principiu, nu contează ce tehnică de masaj alegeți pentru a masa mușchii fesieri, deși este cel mai des întâlnit este masajul suedez clasic.
În orice caz, rețineți că, chiar și un fesier aparent flasc, poate avea mușchi în stratul mai profund, care sunt încordați și dureroși. Așa că începeți întotdeauna prin a freca bine și a încălzi mușchii, nu vă grăbiți în timpul masajului și lucrați strat cu strat. Numai când eliberați și relaxați straturile superioare, puteți începe să lucrați la straturile mai profunde ale mușchilor și să folosiți o presiune mai mare, antebrațe, coate, pumni și degetele mari.
Obișnuiți clienții cu faptul că, în timpul unui masaj al spatelui, sau al picioarelor, sau al întregului corp, masați automat și mușchii fesieri. Va spori beneficiul masajului pentru întregul corp, iar clienții vor aprecia o mobilitate și o performanță fizică mai bună în viața de zi cu zi. Pentru că e normal să te simți bine.