O privire anatomică la mușchii abdominali și beneficiile masajului abdominal
Astăzi vom privi abdomenul din punct de vedere anatomic. Există mai mulți mușchi, cei mai mari sunt patru, mușchii drepți, transversali, oblicii externi și interni ai abdomenului. Să descriem cum arată, unde sunt amplasați și care este rolul lor, iar apoi ne va fi clar, de ce nu ar trebui să uităm de masajul abdominal în timpul unui masaj corporal complet, sau de îngrijirea generală a clientului.
Cel mai profund strat: mușchiul transvers al abdomenului
Abdomenul și șoldurile sunt formate din patru mușchi mari. Stratul cel mai profund este mușchiul abdominal transvers (m. transversus abdominis), ale cărui fibre sunt dispuse perpendicular pe axa verticală a corpului și formează un fel de „corset” în jurul cavității abdominale. Acest mușchi este important pentru stabilizarea coloanei vertebrale și a pelvisului, ajută la respirație și la reglarea presiunii intra-abdominale (de exemplu, la ridicarea sarcinilor grele) sau la așa-zisa forță de expulzare – în timpul vărsăturilor, urinării și defecării, dar și în timpul nașterii.
În mușchiul transvers, aproximativ la jumătatea distanței dintre buric și osul pubian, găsim așa numita linie arcuită (arcuate line), o gaură, sau un spașiu despărțitor în mușchi, prin care mușchiul drept abdominal (rectus abdominis) trece în spatele mușchiului transvers și formează dedesubtul liniei arcuite cel mai profund strat.
Acest aranjament specific al mușchilor abdominali este important în timpul respirației și în timpul sarcinii. Când expirați profund, oferă un avantaj mecanic de a împinge aerul din plămâni cu o expirație mai profundă decât cea normală. În timpul sarcinii, aranjarea mușchilor sub linia arcuită permite o mai mare flexibilitate și adaptabilitate a părții inferioare a abdomenului, iar după naștere sprijină contracția uterului și întoarcerea organelor abdominale la poziția inițială.
Six pack sau poate nu: mușchiul drept abdominal
Mușchiul drept abdominal (rectus abdominis) este situat sub mușchiul oblic extern al abdomenului, este acoperit de aponevrozele (prelungirile tendoanelor) celorlalți mușchi abdominali, care formează teaca mușchiului drept abdominal. Acest aranjament permite dreptului abdominal să iasă în evidență la suprafață (six-pack), chiar dacă nu este mușchiul superior în sens anatomic. Cu toate acestea, majoritatea populației nu are acest mușchi suficient de dezvoltat pentru asta, fiind de obicei acoperit de un strat mai subțire sau mai gros de grăsime subcutanată.
Aponevroza este un tip de țesut conjunctiv, o membrană plată, asemănătoare unui tendon, formată în mare parte din fibre dense de colagen, care acoperă zone mari ale corpului și atașează mușchii de oase sau de alte structuri. Este mai puțin flexibilă decât mușchiul, dar puternică și rezistentă la tensiune. Sprijină transmiterea forței dezvoltate de mușchi și oferă stabilitate și sprijin țesuturilor din jur, ajutând astfel la menținerea formei corpului și a organelor, jucând astfel un rol de neînlocuit în biomecanica mișcării și stabilității corpului.
Linia albă (linea alba) leagă părțile stânga și dreapta, ale mușchiului drept al abdomenului. Este o bandă verticală de țesut fibros care merge de la stern la joncțiunea pubiană. Este formată din țesut conjunctiv dens, iar la persoanele cu mușchii abdominali dezvoltați și în stare bună sau, dimpotrivă, foarte subțire, poate fi vizibilă clar, precum și în sarcină, când abdomenul se extinde, aceasta îl împarte în două sub formă de o dungă maro (linea nigra). Benzile de tendon (intersectiones tendineae) împart orizontal mușchiul drept al abdomenului în binecunoscutele 6 bucăți. Aceste părți nu trebuie să fie simetrice în ceea ce privește dimensiunea.
Oblici abdominali: în două direcții
Ambii mușchi oblici abdominali se înfășoară în jurul părților laterale ale trunchiului. Mușchiul oblic extern al abdomenului (obliquus externus abdominis) este stratul superior, iar fibrele sale merg de la coaste până la linea alba și osul pelvin.
Mușchiul oblic intern al abdomenului (obliquus internus abdominis) are fibre îndreptate mai în sus de oasele pubian și cele ale șoldului.
Ambii mușchi oblici ai abdomenului permit mișcarea și rotația în lateral, în timp ce în funcție de direcția fibrelor și de posibilitățile de contracție a acestora în timpul rotației, mușchiul extern se angajează pe partea opusă sensului de rotație, iar mușchiul oblic intern coincide cu sensul de rotație. De exemplu, când vă întoarceți spre dreapta, se activează mușchiul oblic extern stâng și mușchiul oblic intern drept. La aplecare, ambii mușchi (oblicul extern și cel intern) se activează în partea către care vă înclinați.
Activarea opusă a mușchilor oblici externi și interni în timpul rotației trunchiului este importantă pentru mișcări precise și controlate. Împreună cu alți mușchi abdominali și mușchii spatelui creează un sistem complex care permite diverse mișcări ale trunchiului și oferă stabilitate coloanei vertebrale.
Dacă nu vă puteți imagina poziția mușchilor abdominali individuali din descriere, vă recomandăm de exemplu, acest videoclip.
De ce ar trebui să includeți masajul abdominal în oferta salonului dvs de masaj?
Masajul abdominal este o procedură care necesită comunicare cu clientul și emoție. Unele tehnici învață chiar și masajul abdominal profund, dar dacă nu aveți pregătirea necesară, cu siguranță nu vă angajați la așa ceva, pentru a nu deteriora organele interne.
De ce ar trebui să includem de fapt masajul abdominal? La fel cum masăm partea din față și din spate a picioarelor, este de asemenea indicat să relaxăm mușchii abdominali pe lângă masarea spatelui. În acest fel, vom relaxa întregul centru al corpului și ne putem aștepta la mai multe beneficii:
1. Eliberearea tensiunii și tonifiere
Adesea simțim stresul, frica și tensiunea în abdomen și, în același timp, mușchii abdominali tind să fie slăbiți. Masajul poate corecta ambele nereguli.
2. Îmbunătățirea circulației sângelui și a digestiei
Masajul este calea către o aprovizionare mai bună a mușchilor cu oxigen și substanțe nutritive și stimulează peristaltismul intestinelor, la o digestie mai bună nu contribuie doar atingerea în sine, dar și relaxarea, care îi semnalizează corpului că este timpul pentru hrănire și regenerare.
3. Sprijinul sistemului limfatic
Relaxare abdominală, îndepărtarea excesului de lichid și a toxinelor din mușchi și din organele interne. În sistemul digestiv, organismul are mulți ganglioni limfatici pentru protecție împotriva substanțelor nedorite pe care le consumăm odată cu alimente.
4. Ameliorarea durerii
Masajul relaxează și astfel ameliorează durerile din mușchii abdominali, care suferă și de obiceiuri de mișcare inadecvate.
5. Îmbunătățirea percepției și a posturii
Masajul abdominal mută atenția asupra zonei mușchilor abdominali, îmbunătățește percepția asupra poziției și mișcării acestora și, astfel, poate îmbunătăți postura generală a corpului.
În timpul masajelor întregului corp, masajele abdominale și toracice sunt adesea uitate, de parcă nu sunt deosebit de importante, sau de parcă clienții, din moment ce pot ajunge la ele, știu mai bine să se maseze singuri. Privirea anatomică subliniază importanța mușchilor abdominali pentru mișcarea, flexibilitatea și stabilitatea corpului, precum și pentru protecția și susținerea organelor interne. Masajul abdominal cu siguranță aduce beneficii organismului, să nu uităm să îl includem în ofertele noastre și să le arătăm clienților că după efectuarea acestuia, se pot simți mai bine și mai sănătoși.