Problema punctelor de decanșare în fizioterapie

7.5.2024AvansareCitire la 4 minute

Într-o singură propoziție, conform literaturii profesionale, am putea spune că un trigger point este un loc de iritabilitate crescută, care este sensibil la nivel local atunci când este apăsat, este o sursă de durere transferată, uneori simptome autonome transferate și modificări ale propriocepției. Ei bine, să aruncăm o privire mai atentă asupra acestei probleme.

Punctele de declanșare se creează adesea în mușchiul trapez

Durerea, slăbiciunea, restricția în mișcări și o serie de alte complicații neplăcute, toate acestea pot fi cauzate de punctele de declanșare aparent inofensive. Problema începe de obicei în urma unor deteriorări mecanice, sau a suprasarcinii. Și prin asta nu ne referim doar la suprasolicitare ca urmare a performanțelor sportive, mușchii pot fi solicitați și de stereotipuri incorecte de mișcare, sau de dormitul într-o poziție greșită, sau de inactivitate prelungită.

Un alt caz, în care punctele de declanșare pot fi activate indirect, este o boală a organelor interne, sau o disfuncție a articulațiilor, care pun o sarcină excesivă asupra mușchilor din jur. În unele cazuri, nici nu trebuie să știm despre existența lor, iar alteori își fac prezența destul de clar simțită.

Dacă nu sunt eliminate, se va crea un așa-numit efect de compensare în lanț. Este un fenomen în care organismul încearcă să înlocuiască funcția unui mușchi slăbit, iar un alt mușchi trebuie să lucreze în locul acestuia, în cele din urmă, sunt create puncte de declanșare și pe mușchiul care a preluat sarcina. Prin urmare, diagnosticul precoce este foarte important.

Cum identificăm un punct de declanșare?

Un punct de declanșare se manifestă clinic, ca un nodul încordat și dureros de 2-6 mm, într-un mănunchi muscular rigid. Acest fenomen are multe nume diferite, pe care poate le-ați auzit deja - de ex. tendomioză, miotendinoză, miogeloză sau fibrozită.

Ce tipuri de puncte de declanșare cunoaștem?

Deși punctele de declanșare sunt împărțite în active, latente, satelit, primare și secundare, în prezent ele sunt diferențiate doar în active și latente, în cercetare și practica clinică. Un punct de declanșare activ este responsabil pentru durerea spontană, previne întinderea completă a mușchiului, slăbește mușchiul și transmite adesea durerea în timpul compresiei.

Această durere este difuză și, prin urmare, foarte greu de localizat. Este posibil să aveți senzații de parestezie, sau hipoestezie și chiar poate imita unele boli (de exemplu, apendicita, tulburări cardiace). Intensitatea durerii în timpul unui „trigger” acut, se modifică în timpul zilei. Se mărește atunci când folosim mușchiul, când este întins, în timpul scurtării pe termen lung, sau strângerii repetate a mușchiului. De asemenea, reacționează la vreme, se agravează pe timp de vreme rece și umedă, în cazul unei infecții virale, sau a stresului.

Pe de altă parte, un punct de declanșare latent, îl putem numi și „adormit”, nu prezintă durere clinic, este dureros doar în timpul palpării. Dar poate cauza limitarea gamei de mișcare și slăbirea mușchiului afectat. Poate persista câțiva ani după recuperarea aparentă după un accident, sau rănire.

Un trigger point poate fi detensionat și cu ajutorul unei mingiuțe

Un exemplu din manual a punctelor de declanșare latente, sunt cele din partea superioară a mușchiului trapez. Dovada prezenței lor este o senzație de tensiune, sau a restricție de mișcare în plecarea capului.

Acționând asupra punctelor de declanșare, este posibil să se inducă nu numai durere locală, ci și transferată și alte simptome senzoriale și vegetative, care se manifestă în zone la distanțe diferite de locul palpării.

Durerea transferată este durerea cauzată de modificări reflexe, blocaje funcționale ale articulațiilor, sau în boli ale organelor interne, care se manifestă clinic departe de locul tulburării. Punctele declanșatoare care se află în zona de durere transferată și sunt declanșate de alte puncte de declanșare sunt numite puncte satelit.

Cu toate acestea, vestea bună este, că putem elimina efectiv punctele de declanșare, dacă le putem identifica. Nu avem nevoie de niciun echipament special pentru asta, ci doar de mâinile noastre, de simț și de răbdare, sau de orice instrumente concepute pentru a comprima aceste puncte (de exemplu o mingiuță sau de un degetar protector). Lucrul cu punctele de declanșare este o parte foarte importantă și eficientă a reabilitării.

 

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.