Soundhealing – puterea vindecătoare a sunetului
Ați fost vreodată la soundhealing? Această terapie alternativă plăcută și relaxantă a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani. Terapia cu sunet are multe forme și posibilități, deoarece poate fi practicată cu multe instrumente, care formează sunetele. Ce este soundhealing-ul, cum acționează asupra noastră și cum decurge această terapie? Citiți.
Vindecare prin sunet
Sunetele și muzica au un loc cheie în societatea umană. Dacă cineva are o voce plăcută, spunem, că vocea acestuia curge melodic. Muzica leagă oameni din întreaga lume și o înțelegem fără traducere. Ne evocă emoții, ne ajută să ne concentrăm, să ne liniștim, ne entuziasmează, ne însoțește de-a lungul vieții la ocazii deosebite și sărbători importante.
Nu doar muzica, ci și sunetele în sine, au capacitatea de a ne afecta corpul și mintea. Principiul soundhealing-ului este, că totul în Univers vibrează la o anumită frecvență. Dacă sunetele din jurul nostru sunt în armonie cu noi (cântecul păsărilor, sunetul râului, sunetul valurilor care se sparg la țărm, sunetul ploii, bătăile ritmice), ne simțim mai bine, dacă sunetul este prea tare, neritmic, sau nearmonic (sunetul unei mașini de găurit, scârțâitul, lovituri de ciocan), acesta nu ne face bine, ne obosește la propriu.
Utilizarea terapeutică a undelor acustice
Terapia cu sunet în cea mai largă formă include, de asemenea, utilizarea medicală a undelor acustice imperceptibile de urechea umană, de exemplu ultrasunetele pentru spargerea pietrelor la rinichi, sau utilizarea undelor de șoc în medicină.
Noi astăzi, ne vom concentra însă, pe soundhealing, o terapie alternativă, sau complementară, care utilizează sunete pe care urechea umană le poate capta, aceasta lucrează în spectrul auditiv.
Soundhealing folosește o varietate de instrumente, în cea mai mare parte realizate din materiale naturale, pentru a genera sunete de diferite frecvențe și vibrații, pentru a avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice și bunăstării mentale. De asemenea, acesta crește în popularitate, deoarece este o formă de terapie plăcută, non-invazivă și relaxantă.
Cum arată baia de sunet?
Soundhealing-ul poate fi făcut în grup, sau individual, ca terapie de sine-stătătoare, sau ca parte a ședinței de masaj, a clasei de yoga, sau meditație. Durata terapiei diferă, de obicei durează aproximativ 1 oră, dar puteți întâlni și ședințe scurte, într-un interval de 15 minute, sau din contră, o baie de sunet de până la 90 de minute.
Ceea ce au în comun acestea, este faptul că în timpul terapiei, vă întindeți confortabil pe o saltea, într-un semi-întuneric plăcut, de obicei la lumina lumânărilor, vă acoperiți cu o pătură, închideți ochii și lăsați sunetele să acționeze asupra dvs.
În timpul soundhealing-ului, terapeutul „dă glas” instrumentelor din materiale naturale. Cel mai adesea întâlnim boluri și gonguri tibetane sau de cristal, mai auzim și clopoței, tobe, zdrăngănitoare, kalimba sau bastoane de ploaie. Există un număr mare de instrumente și acestea sunt în continuă creștere, iar terapia prin sunet folosește și vocea umană, cântând, sau recitând mantre.
Procedura este la latitudinea terapeutului, dar, de obicei, terapia începe cu aprofundarea respirației și emiterea de sunete separate, de exemplu, lovirea bolurilor tibetane variate, pe care terapeutul le permite să se estompeze individual.
În mijlocul terapiei, sunetele sunt mai intense (învârtire și lovire de gonguri, tobe), se împletesc și se succed și se înmoaie din nou spre final. Sunetele stârnesc aerul și vibrațiile mai puternice, pot oferi chiar o senzație de masaj corporal.
Soundhealing-ul se poate combina și cu alte terapii alternative, de exemplu cu aromaterapia, pentru a intensifica și mai mult experiența senzorială.
Ce așteptări puteți avea
Fiecare experimentează soundhealing-ul în felul său, în general această terapie este foarte plăcută, ne-solicitantă și relaxantă. Ochii dvs sunt închiși, așadar percepeți sunetele mai intens.
De cele mai multe ori reușiți să vă relaxați și să ajungeți la nivelul alfa, unele persoane văd culori, se cade într-o stare de somnolență, pot apărea diverse sentimente și reacții involuntare ale corpului, de exemplu un zâmbet la sunetul clopoțeilor, care ne amintesc de basmele de iarnă, de Crăciun și de fericirea, pe care am trăit-o în copilărie.
Unele persoane simt, de asemenea, amorțeală, sau furnicături în corp, o senzație de plutire, căldură, sau frig, datorate vibrațiilor. Se întâmplă să percepem un anumit sunet foarte plăcut sau, dimpotrivă, neplăcut, despre asta putem discuta cu terapeutul, după terapie. Este recomandat să creșteți nivelul de hidratare după terapie și să rămâneți în modul de relaxare pentru restul zilei, prin urmare, soundhealing-ul este cel mai bine de efectuat seara.
La fel ca în cazul oricăreia dintre terapiile alternative blânde, putem evalua efectele soundhealing-ului, după mai multe ședințe. Dar mulți oameni vor simți schimbări în percepția și sentimentele lor, deja după prima terapie.
Cu ce vă poate ajuta soundhealing-ul?
- eliberare de stres,
- atenuarea sentimentelor de anxietate și tristețe,
- un somn mai bun,
- un sentiment de relaxare și un aflux de energie,
- relaxarea și armonizarea corpului și psihicului,
- ameliorarea, sau eliminarea durerilor.
Deși modul în care terapia cu sunet afectează organismul nu a fost investigat în detaliu, vibrațiile au efect asupra activității creierului și asupra nivelului hormonilor de stres, au un efect calmant asupra sistemului nervos și pot armoniza organismul la nivel celular.
Versiunea soundhealing-ului la domiciliu, este prcaticată subconștient de toată lumea, atunci când ascultăm melodiile preferate pentru a ne îmbunătăți starea de spirit, sau pentru meditație, sau pentru a ne relaxa după o zi stresantă. Chiar și cântatul la un instrument muzical, sau cântatul cu vocea, sunt exerciții de auto-vindecare prin sunet, la care se adaugă motricitatea fină și stimularea creierului, care leagă munca părților individuale ale corpului (în funcție de instrumentul la care cântăm) și propria percepție a sunetului.
Contraindicațiile soundhealing-ului
Deși muzica și sunetele sunt practic nelimitate, în unele situații nu este recomandată terapia intensivă cu sunet și vibrații:
- boli mintale grave, sau probleme psihice severe curente,
- epilepsie care este declanșată de sunet,
- pentru persoanele cu stimulatoare cardiace și unele tipuri de implanturi metalice,
- în cazul problemelor de coagulare a sângelui, cicatrici proaspete, răni deschise și tromboză,
- în primul trimestru de sarcină.