Suferiți de durere în talpă, sau călcâi? Este posibil să existe un pinten calcanean în spatele acesteia
Când este supraîncărcat sau rănit, în zona călcâiului se poate forma un așa-numit pinten, care este o afecțiune dureroasă, neplăcută, care face mersul dificil și afectează funcționarea unei persoane normale, zilnic. Ce se află în spatele apariției acestui diagnostic neplăcut și cum se poate combate?
Etiologia pintenului calcanean
Pintenul calcanean (calcar calcanei) este rezultatul supraîncărcării aparatului ligamentar al piciorului, în zona în care este atașat osul călcâiului. Poate fi cauzat de stres repetat și de lungă durată asupra piciorului (alergare, stat în picioare mult timp, mers pe suprafețe dure), încălțăminte neadecvată (talpă dură, vârf îngust), post-traumatic, după o accidentare a piciorului, sau Tendonul lui Ahile, ca urmare a unor boli reumatismale sau deformări ale piciorului (platfus, arcada transversală prăbușită etc.). Grupul de risc sunt în principal persoanele obeze, alergători activi sau joggeri.
Procesul de formare a unui pinten calcanean este declanșat dacă există o oxigenare insuficientă a țesutului, ceea ce limitează aportul de nutrienți și eliminarea substanțelor reziduale din zona afectată și creează inflamație chimică (inflamație din alimentația insuficientă a țesuturilor moi). În zona afectată apar calcificarea foarte lentă și creșterea anormală a osului.
Fasciita plantară
Cu toate acestea, excrescența de pe călcâi nu este în sine principalul declanșator al durerii. Se dezvoltă ca o reacție la fasciita plantară, caracterizată prin dureri de călcâi în timpul solicitării acestuia.
Fascia plantară este o structură puternică asemănătoare unui tendon care conectează călcâiul (calcaneul) de oasele metatarsiene din partea din față a piciorului. Este aproape întotdeauna sub tensiune, dinamică sau statică.
Pintenul apare mai târziu ca un mecanism compensator al organismului pentru suprasolicitare. De-a lungul timpului, iritația excesivă și stresul asupra fasciei plantare pot duce la microtraume care au ca rezultat degenerarea cronică a fibrelor.
Diagnosticul și vindecarea
Când diagnosticăm după aspect (vizual), observăm semne vizibile de inflamație, umflare sau roșeață. Pentru a determina cu exactitate diagnosticul, folosim cel mai adesea examinări imagistice sub formă de raze X, dar examinările folosind RMN sau ultrasunete nu sunt, de asemenea, excluse dacă există suspiciunea de deteriorare a țesuturilor înconjurătoare.
Pacienții cu fasciită plantară se plâng de dureri bruște, ascuțite, în mijlocul tălpii, sau călcâiului, cu intensitate maximă dimineața și agravare în timpul mersului. Cu toate acestea, ei o pot simți și ca pe o durere ușoară și surdă pe tot parcursul zilei. La examinare, durerea se agravează la extensia pasivă a degetului mare. Fascia plantară este adesea scurtată și durerea iradiază până la degetele de la picioare.
Scopul fizioterapiei pentru pinteni calcanieni este ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității articulației. Se folosește o combinație de tehnici diferite, cum ar fi masajul (ameliorarea durerii și îmbunătățirea circulației sângelui), exercițiile fizice (întărirea mușchilor și îmbunătățirea stabilității articulațiilor), kinesiotaping sau elemente de kinetoterapie.
Ultrasunetele, laserul, crioterapia sau unda de șoc au și ele un efect pozitiv asupra acestei afecțiuni. Intervenția chirurgicală pentru fasciita plantară nu este, în general, luată în considerare până când tratamentul conservator nu a fost urmat cu atenție și, în general, numai atunci când simptomele au fost prezente de mai mult de 6 luni.