
Sunt femie și sunt maseuză. Cum folosim variabilitatea ciclică femină în timpul masajului?
Doar aparent, articolul de astăzi este dedicat femeilor. Ciclul menstrual feminin, manifestările și impactul său asupra vieții de zi cu zi, sunt încă un subiect despre care mulți bărbați, precum și femei, știu puțin și - din păcate - de multe ori, nici nu vor să afle mai multe. Așadar, de ce mulți oameni preferă o femeie maseuză mai degrabă decât un bărbat cu energia lui constantă și stabilă? Am încercat să privim cu blândețe lumea schimbătoare, tandră și explozivă a ciclului feminin, iar la final ne-am permis să adăugăm câteva sfaturi pentru maseuzele de sex feminin.

Ciclul feminin și modificările acestuia în timp
Denumirea de menstruație, este legată de termenul latin, sau grecesc pentru Lună, iar durata medie a ciclului, de 28 de zile, se potrivește, de asemenea, cu durata celor 4 faze ale lunii.
La noi, o femeie are prima menstruație (menarha) ca fată, în medie la vârsta de 12 ani (de obicei între 8 și 16). Schimbările ciclice o însoțesc pe tot parcursul vieții, până la ultima menstruație (menopauză), care vine în medie la vârsta de 51 de ani (de obicei între 45-55 de ani).
Comportamentul reproductiv în Europa s-a schimbat radical în ultima sută de ani. Debutul mai devreme al primei menstruații, amânarea primei și a următoarelor nașteri până la o vârstă mai târzie, mai puțini copii în familie, o perioadă mai scurtă de alăptare și, de asemenea, o creștere a efectelor negative ale mediului și stresul, au un impact semnificativ asupra ciclului hormonal feminin. Se estimează că o femeie în trecut a avut aproximativ 100-150 de cicluri menstruale în timpul vieții, în timp ce o femeie de astăzi are aproximativ 400-450.
Cu toate acestea, un lucru care s-a schimbat doar foarte puțin, este viziunea societății asupra ciclului, respectiv asupra menstruației, care este percepută ca fiind singura manifestare a ciclicității feminine și este văzută ca o manifestare sensibilizantă, inadecvată într-un anumit fel, sau chiar jenantă. Nu numai bărbații, ci chiar femeile, nu înțeleg adesea manifestările ciclicității și, deoarece menstruația este o manifestare fizică legată de sânge, le vine greu și incomod să vorbească despre acest subiect, sau să cerceteze ceva legat de acesta .
Menstruația și, prin urmare, întregul ciclu este considerat o chestiune pur feminină, care ar trebui să fie tratată cumva în afara societății. Ceea ce este ciudat într-un fel, deoarece fiecare persoană a venit pe lume datorită ciclului menstrual (sau ovulativ, sau reproductiv) al unei femei.
Putem privi ciclicitatea din punct de vedere medical și putem descrie efectul hormonilor individuali asupra corpului și minții feminine. Unii autori găsesc nume mai poetice pentru cele 4 faze ale ciclului menstrual și le descriu drept primăvară, vară, toamnă și iarnă, sau le atribuie caracteristicile zeițelor slave, sau arhetipuri ale Fecioarei, Mamei, Vrăjitoarei și Prezicătoarei.
Maseuza în ciclu
Dar ceea ce ne va interesa cel mai mult, este felul în care se simte femeia fizic și psihic în acel moment. Deși ciclul poate fi diferit pentru fiecare femeie și manifestările sale sunt într-o oarecare măsură individuale, putem găsi puncte comune pentru majoritatea femeilor. Ciclul menstrual poate afecta performanța unei maseuze într-o varietate de moduri și, ori de câte ori este posibil, este o idee bună, să vă adaptați programul de lucru și tehnicile, la fazele ciclului, pentru a vă atinge potențialul maxim.

1. Faza menstruală
Prima zi a ciclului menstrual este singura pe care o putem determina relativ precis - este ziua în care a început sângerarea, care își schimbă intensitatea și de obicei se termină în 7 zile. Deoarece nu a existat fertilizare, corpul scapă de mucoasa uterului.
Sângerarea menstruală este deosebit de sensibilizantă în primele zile. Tensiune și durere la nivelul abdomenului inferior și sânilor, dureri de cap, sensibilitate a pielii, retenție de lichide în țesuturi, oboseală, depresie, scăderea energiei, reticența de a efectua activități fizice mai mari, nevoia de a dormi și de a mânca mai mult. Din punct de vedere mental, dorința de a fi singură, de a se retrage în sine, ies la suprafață problemele nerezolvate.
Avantaje:
- deplasarea în jurul mesei de masaj ajută la reducerea spasmelor și durerii
- simptomele premenstruale neplăcute au dispărut odată cu debutul menstruației
Dezavantaje:
- oboseală fizică și psihică mai rapidă, antipatie față de contactele sociale
Recomandări: Nu planificați mai multe masaje dificile pentru primele zile de menstruație, dormiți și odihniți-vă mai mult, planificați-vă timp liber și „timp pentru a nu face nimic”.
2. Faza foliculară
Ovulul se maturizează în ovar, iar corpul feminin este plin de forță și activitate. Regenerare musculară mai rapidă, gândire rapidă, încredere în sine, prietenie, comunicare. În această fază, femeile sunt probabil cele mai asemănătoare bărbaților pe tot parcursul ciclului, crește și testosteronul, abordează provocările mai mult analitic decât emoțional, iar dacă nu s-au epuizat în faza menstruală au și suficientă forță fizică.
Avantaje:
- forță fizică, rezistență psihică
- gândire optimistă
- concentrare asupra scopului
Dezavantaje:
- aproape deloc, masăm mai mult tehnic și dinamic
Recomandări: Folosiți perioada aceasta pentru masajele mai solicitante, rezolvați lucrurile amânate (cumpărături, administrare), perioada potrivită pentru cursuri suplimentare de natură mai tehnică (terapia cu ventuze, taping), schimbări în salonul de masaj.
3. Faza de ovulație
O perioadă de timp relativ scurtă dată de durata de viață a ovulului și a spermei, când este posibilă nașterea unei noi vieți. Un ovul matur trece de la ovar prin trompele uterine la uter. Multe femei știu despre ovulația lor, simt tensiune în abdomenul inferior, modificări ale percepției temperaturii, dorință crescută de activități sexuale, sensibilitate, dorință de a avea grijă de alte persoane.
Avantaje:
- energie, vitalitate, încredere în sine
- culmea abilităților de comunicare
- sensibilitate olfactivă mai mare
- poftă de a ne ocupa de clienți, de a-i face să se simtă ca în bumbac
Dezavantaje:
- aproape deloc, posibilă tendință către sensibilitate și emotivitate mai mare
Recomandări: Acum sunteți cele mai mulțumite de performanțele voastre, masajele sunt atente și sensibile, aveți grijă doar la dorința de a vă dedica complet muncii, economisiți energie pentru voi și familia voastră.
Un moment ideal pentru dobândirea unei noi clientele, prezentări și cursuri suplimentare în tehnici de masaj orientate spre relaxare (lomi lomi, masaj cu pietre vulcanice).

4. Faza luteală
Cea mai lungă fază, care durează aproximativ 14 zile. Nivelul hormonal scade, retenția fizică de apă în organism apare pe măsură ce se apropie menstruația, erupții pe piele, dorința de a mânca mai mult și combinații neobișnuite de gusturi, nervozitate, explozivitate, dar și sentimente de tristețe și sensibilitate, frisoane alternând cu senzații de căldură excesivă.
Această fază este adesea denumită PMS (sindrom premenstrual) și este cea mai dificilă parte a ciclului pentru multe femei. Dar, în același timp, este atribuită creșterii creativității, intuiției, dorinței de a schimba lucrurile disfuncționale în viață și de a curăța - nu numai fizic gospodăria, ci și interiorul nostru.
Cu toate acestea, punerea în aplicare a ideilor duce adesea la oboseală și reticență de a se angaja în ceva care poate fi necesar, dar nu este o activitate distractivă sau preferată.
Avantaje:
- creșterea empatiei, intuiției și a sensibilității permit o mai bună estimare a nevoilor clientului
Dezavantaje:
- schimbări în sensibilitatea pielii și a degetlor (mâini mai puțin îndemânatice)
- oboseală, irascibilitate, fluctuații ale dispoziției
- sensibilitate la critică, nemulțumire față de propriile performanțe
- disconfort fizic (tensiune în sâni, senzația de umflare)
Recomandări: Este timpul să vă folosiți toate cunoștințele și abilitățile și să eliberați pilotul automat în timpul masajului. Oferiți-vă vouă și clienților un masaj „tăcut”, puneți muzică de meditație, nu vorbiți, nu rezolvați, sau ascultați problemele clienților, scufundați-vă în liniște și lăsați-vă doar mâinile să lucreze.
Odihniți-vă din plin, dormiți mai mult, mâncați bine, faceți exerciții de respirație și petreceți timp singure. Amânați pentru mai târziu responsabilitățile care nu ard și nu luați decizii care necesită luarea în considerare a mai multor circumstanțe (de exemplu, este mai bine să amânați pentru câteva zile achiziționarea unui pat de masaj electric).
Dacă nu aveții chef de „acțiune”, măcar notați-vă ideile, puteți să le luați în considerare și să le implementați mai târziu.
De încheiere
În ciuda percepției schimbărilor în sensibilitate, empatie și forță fizică, maseuzele profesioniste sunt capabile să ofere servicii de calitate pe tot parcursul ciclului menstrual datorită aptitudinilor, cunoștințelor și experienței lor.
Totuși, să nu avem pretenția ca femeile să fie la fel toată luna, nu este în natura lor. Natura unei femei este schimbarea, variabilitatea formelor și a manifestărilor corpului și sufletului feminin. La bărbați, prețuim constanța și stabilitatea lor emoțională, femeile aduc lumii profunzime, intuiție, empatie și sentiment. Chiar și în lumea masajelor.
Articole recomandate
